Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Микола Правда - старший науковий співробітник Музею мистецтв
Дата: 21 січня 2022
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2022/01/21/vidkrilasja-ekspozitsija-ednist-kraini-prisvjachena-dnju-sobornosti-ukraini.htm
культура, 21 січня 2022

Відкрилася експозиція «Єдність країни», присвячена Дню Соборності України

Микола Правда - старший науковий співробітник Музею мистецтв


Музей мистецтв завжди звертається до теми Соборності України своїми виставками експозиціями та просвітницькими заходами. 


Це свято в Україні на офіційному рівні відзначається з 1999 року. Ідея Соборності українських земель дуже актуальна зараз, коли частина території фактично перебуває в окупації, а на інші українські землі агресивна сусідка Росія готує військову агресію з метою знищення української державності. Саме тому сьогодні важливо звертатися до тих одночасно трагічних і героїчних сторінок нашої історії, аби ідея соборності та державності була успішно втілена в життя уже сучасними поколіннями українців. 


Загальновідомий для небайдужих до історії нашої держави факт, що Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, який був ратифікований наступного дня Всеукраїнським народним конгресом, як «Універсал Соборності» розпочався 22 січня 1919 року о 12 годині. Міністр закордонних справ Західноукраїнської Народної Республіки Лонгин Цегельский зачитав і передав голові Директорії Володимиру Винниченку грамоту-ухвалу Української Національної Ради від 3 січня 1919 року. Це відбулося біля пам’ятника Богдана Хмельницькому в Києві. У відповідь представник Директорії Федір Швець виголосив довгоочікуваний Універсал: «…віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Ужгородська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина Незалежна Українська Народна Республіка..»


Експозиція «Єдність країни» знайомить глядача з живописними творами, які оспівують красу українських земель від Карпат до Криму, в ній представлені мистецькі твори Анатолія  Постоюка (1938 р.н.) «Київська весна», 1979; Бориса Вінтенка (1927-2002) «Після дощу», 1999;                        Степана Письменного (1923-2010)  «Вартові кам’яної могили», 2008; Бориса Єгорова (1925-2017) «Стежка на Говерлу», 1970; Сергія Дриги (1960 р.н.) «Синьовирська галявина», 2012; Анатолія Горбенка (1944 р.н.) «Херсонеський символ», 1999. 

 

Головна мета експозиції залишається незмінною – засобами образотворчого мистецтва пробудити у глядача почуття гордості за красу української землі, яка варта того, щоб боронити її від ворога.       


         

2101Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: