Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Валерія Лінчевська та Марія Войченко – співробітники КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»
Дата: 12 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/11/12/vidkrito-vistavku-tvoriv-misteria-maestro-iz-osobistoi-kolektsii-jurija-ljubovicha.htm
культура, 12 листопада 2021

Відкрито виставку творів «Misteria Maestro» із особистої колекції Юрія Любовича

Валерія Лінчевська та Марія Войченко – співробітники КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради»


7 листопада 2021 року у Музеї мистецтв було відкрито виставку творів «Містерія Маестро» із особистої колекції Юрія Любовича – українського хоровогодиригента, заслуженого діяча мистецтв України, почесного громадянина міста. Відкриття виставки приурочено до 80-річчя Юрія Васильовича.


Саме в нас у Музеї мистецтв 7 - го листопада, ЮрійВасильовичвирішивсвяткуватисвоє 80-річчя, що стало великою честю для нашого закладу. І у неділюбулосвяткуванняпідназвою «Містеріямаестро» та відкриттявиставки предметів з приватноїколеції Юрия Любовича.


Його не треба представляти, чиоголошувати, бо про ньогознають не лише в нашомумісті як про видатного українського хорового диригента, заслуженногодіячамистецтвУкраїни, почесногогромадянинаміста, не лише в Україні, а й за її межами!


Юрій Васильович Любовичнародився 7 листопада 1941 року в Кіровограді. У 1959–1963 роках навчався в Кіровоградському музичному училищі. Після закінчення училища працював на Далекому Сході викладачем музичної школи в місті Комсомольськ-на-Амурі, від 1966 року— викладачем училища мистецтв міста Хабаровськ і художнім керівником Хабаровського молодіжного хору. 1970 року закінчив Одеську державну консерваторію імені Антоніни Нежданової по класу хорового диригування. Від 1971 до 2004 року працював в Кіровоградському музичному училищі, спочатку завідувачем відділу хорового диригування, потім заступником директора з навчальної роботи і згодом чверть століття очолював училище.


У 1978 році Юрієм Любовичем було створено академічний міський хор (з 1992 року – муніципальний камерний хор). Під його керівництвом муніципальний камерний хор став лауреатом міжнародних престижних хорових конкурсів. Його виступичули у різних країнах Європи та Азії.   А самого маестро знає півсвіту. Репертуар колективу складали визначні твори як українських композиторів, так і світових метрів. Постійні виступи колективу та активна концертна діяльність отримали високу оцінку митців – професіоналів і в рідномумісті, і по всій Україні та за кордоном. Хор проіснував 40 років, з кожним роком набуваючи все більшої популярності та прихильності публіки. В чому ж секрет такого успіху???


Перше,  в професійному лідері, друге в дисципліні і на останок в атмосфері сімейності... В цьому ми могли впевнитися 7 листопада! Адже день народження маестро було насиченим на привітання, наша зала не могла вмістити усіх охочих привітати Юрія Васильовича, тож святкування було  у декількох заходах! І вже з самого ранку до привітання доєдналася хорова сім'я диригента, чи сказати простіше, батька-натхненника! Їх зустріч була настільки приємною, на одному диханні і з експромптом !!! А сам Юрій Любович не міг навіть на мить відпочити від усмішки.


На друге святкування прийшли друзі, колеги, художники, митці, поети, журналісти, які були багаті на привітання та дарунки, але в першу чергу, вони дарували емоції, і вже не було куди ставити квіти!!! Більшість зазначало, що в ювіляра важкий характер, чи з ним складно, але всі одноголосно зізнавались йому в коханні і говорили, що його щирість і харизма варта шани.


Любович Юрій Васильович – один із ініціаторів, започаткованого на Кіровоградщині Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Нейгаузівські музичні зустрічі», заслужений діяч мистецтв України, нагороджений відзнакою виконавчого комітету Кіровоградської міської ради «За заслуги». Рішенням Кіровоградської міської у  2005 році Юрію Васильовичу Любовичу присвоєно звання «Почесний громадянин м. Кіровограда».


На виставці представлено більше сотні експонатів серед яких твори мистецтва відомих художників та майстрів Степової Еллади та України, так  і колекція нагород, грамот, особистих речей та фотосвітлини Юрія Васильовича.


Виставка багата різноманітними творами мистецтва. Особливої уваги заслуговують роботи художників-земляків: Любові Кир’янової та її епічні шедеври образотворчого мистецтва «Диригент» та «Портрет Любовича», Володимира Волохова, братів Сергія та Анатолія Шаповалових, батик неймовірної Марії Церни, голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України Андрія Хвороста, заслуженого художника України  Андрія Надєждіна та майстра наївного живопису Андрія Ліпатова, робота якого стінописом «Серце міста» прикрашає будівлю нашого музею.


Більше того, у день народження всі звикли, що іменинник отримує подарунки, але відбулося навпаки, Юрій Васильович, вирішив, що роботами, представленими на виставці він поповнить фондове зібрання нашого музею, що є великим вкладом до культурного розвитку нашої країни!!! Ми дякуємо маестро за розширення нашої скарбниці музею і ще раз вітаємо з минувшим святом!!!! Зичимо наснаги, здоров'я і довголіття і до зустрічі на 100 літньому ювілеї!!!!


            

2632Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: