Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Тетяна Костенко – старший науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 7 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/07/07/vidkrilasja-ekspozitsija-do-rizdva-ioanna-predtechi.htm
культура, 7 липня 2021

Відкрилася експозиція до Різдва Іоанна Предтечі

Тетяна Костенко – старший науковий співробітник відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


7 липня  2021 року у Музеї мистецтв презентовано експозицію робіт                             з фондового зібрання музею до Різдва Іоанна Предтечі.


За православним календарем 7 липня відзначається Різдво Іоанна Предтечі. Іоанн – син священника Захарії та Єлисавети – родички Діви Марії, народився за півроку до народження Христа. Про його появу на світ також благовістив ангел. Сповнене аскези і служіння Богу, життя Іоанна викликало велику повагу до нього жителів Іудеї, серед яких він проповідував. Тих, що покаялися у гріхах, Іоанн хрестив водою. Разом з усіма на берег річки Йордан прийшов і Христос, якого Іоанн охрестив у воді.


У залі сакрального мистецтва Музею мистецтв експонується три ікони пов’язані з постаттю Святого Іоанна Хрестителя. Одна з них це ікона «Святий Іоанн Предтеча», (ІІ половина ХІХ ст.), відреставрована у 2014 році                              у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України художником реставратором Іриною Костенко. 


Образ Хрещення Ісуса Христа зображений на іконі «Богоявлення Господнє» (кін. ХІХ поч. ХХ ст.), яка була відреставрована у 2020 році у Харківській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України художником реставратором А. Погрібним. 


Продовжуючи своє служіння Богу, Іоанн безстрашно викривав гріхи й облуду не тільки серед простолюду, але й серед царствуючих осіб, за що цар Ірод кинув його до  темниці. На день народження Ірода Соломія – дочка Іродіади попросила в подарунок за свій танець відрубану голову Іоанна. І отримала її на блюді… Так мученицьки скінчилося життя пророка. Ця подія відображена на іконі «Відсічення голови Святого Іоанна Предтечі» (кінець ХІХ ст.), яка була  відреставрована у 2020-2021 р.р. у Харківській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України художником реставратором станкового  живопису В. Коротких.


У народі цей день називають ще й Івана Купала – це свято літнього сонцестояння. В Україні цей день – це поетичне язичницьке свято торжества сонячного світла й тепла. 


Основними атрибутами свята є Купало і Морена. Святкування, як правило, починається ввечері напередодні Івана Купала. Дівчата збираються в умовлене місце поблизу водоймища з вінками на голові сплетеними із живих квітів та пахучих трав.


Цей день пов’язаний з літнім сонцестоянням і вважається, що ніч під свято                      є наймістичнішою за весь рік.




1904Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: