Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Марина Григор’єва, головний бібліотекар відділу документів з економічних, технічних та природничих наук
Дата: 1 липня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/07/01/zberigaemo-ekosistemi-zberigaemo-zhittja.htm
культура, 1 липня 2021

Зберігаємо екосистеми – зберігаємо життя

Марина Григор’єва, головний бібліотекар відділу документів з економічних, технічних та природничих наук


Діяльність людини серйозно порушує стан довкілля.  Стійкість екосистем, планети Земля і нашого з вами життя залежить від багатьох факторів. Прикладом того, що одна зміна не є ізольованою, а тягне за собою іншу, може слугувати завезення до Старого Світу одного з найвідоміших сільськогосподарських шкідників – колорадського жука. Він був завезений з Америки разом із картоплею, та, оскільки природних ворогів в цій частині світу він не має, боротьба з цим шкідником є важким завданням і сьогодні.


Проблема контролю шкідливих організмів актуальна у всьому світі. Екологічні та економічні наслідки завезення зараженої рослинної сировини або карантинних організмів (шкідників, хвороб, бур’янів тощо) до України можуть призвести не тільки до дисбалансу в наших екосистемах, а і суттєво вплинути на нас самих. 


Сучасний вплив людини на природні екосистеми незрівнянно більший, ніж раніше. І це стосується не тільки економічної діяльності. Досить часто можна отримати небезпечний «подаруночок» у вигляді рослини чи комашки під час звичайної поїздки на море до далеких країн.


Саме про цю проблему йшла мова під час інформаційної зустрічі «Ризики ввезення шкідливих організмів із закордонних подорожей», яка проводилась на базі Орхуського центру екологічної інформації. Зустріч проходила в рамках спільного проєкту «Школа досвідченого споживача» бібліотеки імені Дмитра Чижевського та Головного управління Держпродспоживслужби.


Більшість покупок наших громадян, зроблених під час зарубіжних поїздок, складається з техніки, одягу та дрібних сувенірів. Але іноді в багажі мандрівників, які повертаються з-за кордону, зустрічаються і екзотичні фрукти, і букети дивовижних квітів, і невимовної краси рослини в горщиках – словом, різні представники закордонної флори.


Відпочиваючи в далеких краях, ми захоплюємося дивовижними екзотичними рослинами. Однак, купуючи ці заморські дива, мало хто замислюється над тим, що ці рослини можуть бути заражені небезпечними бактеріями та шкідниками, здатними завдати істотної шкоди довкіллю.


Незважаючи на суворі карантинні обмеження, нерідко подорожувальники на свій страх і ризик привозять з-за кордону цибулини і навіть цілі рослини. Головне завдання прикордонної інспекції з карантину рослин - запобігати зараженню території України небезпечними шкідниками та хворобами рослин, здатними завдати економічної шкоди народному господарству країни. В різних країнах світу проходить інформаційна кампанія «НЕ РИЗИКУЙ», мета якої ознайомлення з фітосанітарними вимогами, яких необхідно дотримуватись під час купівлі рослин або рослинних продуктів за кордоном. Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області також долучились до цієї інформаційної кампанії. 


Під час заходу начальниця управління фітосанітарної безпеки Тетяна Лапицька висвітлила питання, пов’язані з фітосанітарною безпекою під час закордонної подорожі. Ось декілька порад від фахівчині: 


- пам’ятайте про те, що квіти, рослини, насіння, фрукти та овочі привезені з-за кордону – потенційне джерело небезпеки;


- не привозьте додому рослини, насіння, фрукти та овочі без фітосанітарного контролю;


- якщо ви хочете імпортувати рослини у свою країну – зверніться заздалегідь до місцевої організації карантину і захисту рослин та дізнайтеся, як це можна зробити на законних підставах;


- якщо ж ви привезли рослини додому, варто проявити граничну обережність, особливо якщо ви прибули з екзотичної держави: відомо чимало випадків, коли новий «підопічний» заражав інші рослини дивними вірусами, коли з невидимих під землею кладок яєць народжувалися небезпечні комахи, які потім починали кусати домочадців і навіть переносили небезпечні тропічні хвороби.


Рослини – це життя. Потрібно зберігати рослини здоровими, захищаючи навколишнє середовище, інакше в решті-решт екосистема може повністю зруйнуватися та викликати загибель всього, що її населяло, в тому числі й людей.



2379Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: