Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
Дата: 19 травня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2021/05/19/vidkrilasja-vistavka-valerija-davidova.htm
культура, 19 травня 2021

Відкрилася виставка Валерія Давидова

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»


18 травня 2021 року у відділі Музею мистецтв – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто виставку творів члена Національної спілки художників України Валерія Давидова до 96-річчя від дня народження Петра Оссовського (1925-2015).


Довідково: Петро Павлович Оссовський - народний художник СРСР народився 18 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. У 1950 році закінчив державний художній інститут імені В.І. Сурикова. З 1956 року - член Спілки художників СРСР. За часів незалежності  став заслуженим художником України. Пішов з життя 1 серпня 2015 року. Твори Петра Оссовського зберігаються                           в провідних музеях та приватних колекціях України та світу. П.П. Оссовський відомий як основоположник «суворого стилю» в мистецтві. 18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Музею мистецтв – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна». 


Щороку 18 травня галерея «Світ і Вітчизна» вшановує цей день в пам'ять про Петра Павловича та з нагоди Міжнародного дня музеїв. Цього року в рамках такого вшанування, зали галереї поповнились творами художника, члена Національної спілки художників України, старшого викладача кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Валерія Давидова. 


Довідково: Давидов Валерій Миколайович народився 21 грудня 1954 року                у м. Кіровоград. У 1993 році закінчив Санкт-Петербурзький державний академічний інститут живопису, скульптури та архітектури імені І.Ю. Рєпіна. Учасник багатьох всеукраїнських та обласних художніх виставок. Член Національної спілки художників України з 2005 року. 


Валерій Миколайович Давидов був особисто знайомий та неодноразово спілкувався з Петром Павловичем Оссовським, особливо під час візитів відомого художника-земляка на Батьківщину протягом останніх років. 


З особистістю Петра Павловича пов’язаний і творчий шлях В.Давидова.               Так у  2008 році В.Давидов брав участь у Національному проекті «Українці у світі» (створення портретів видатних українців – уродженців краю) та написав п’ять портретів, зокрема, і портрет Оссовського. У 2015 році він взяв участь у пленері, присвяченому пам’яті видатних художників-земляків Івана Похитонова (1850-1923) та Петра Оссовського (1925-2015) у Добровеличківському, Новоукраїнському та Маловисківському районах. 


Роботи Валерія Миколайовича зберігаються у фондах КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна           м. Кропивницького, Добровеличківського районного краєзнавчого музею та                       в багатьох приватних колекціях в Україні та за кордоном. Він активно бере участь                       в різноманітних, в тому числі всеукраїнських, художніх виставках та пленерах. 


В.М. Давидов працює у напрямку реалістичного живопису. Жанровий діапазон творчості художника дуже широкий: пейзаж, натюрморт, портрет, жанрова картина і т. ін. 


В експозиції, що презентована  18 травня 2021 року в залах галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» представлено авторський повтор портрету Петра Павловича, написаного для проєкту «Українці у світі», а також пейзажі, написані художником під час пленеру на Батьківщині Оссовського в Малій Висці.


             



1840Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: