Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: культура
Автор: Катерина Лісняк, відділ мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського
Дата: 28 жовтня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/culture/2020/10/28/arhitektori-bauhausu.htm
культура, 28 жовтня 2020

Архітектори Баухаусу

Катерина Лісняк, відділ мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського


У відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.І. Чижевського відбулася друга лекція архітекторки Тетяни Пенязь з циклу «Bauhaus 100. Заснування, діяльність, творча спадщина».


«Баухаус» – це багатозначне поняття. Так в середньовічній Німеччині називалися цехи архітекторів і будівельників, пізніше цим словом було названо одне з найвідоміших німецьких навчальних закладів, який створив новий напрям у мистецтві XX століття і справив величезний вплив на сучасну архітектуру і дизайн. Вища школа мистецтв «Баухаус» існувала 14 років: з 1919 по 1933 роки, проте вона стала одним з найзначніших явищ культурного життя Німеччини. 


Представники Баухаусу стали основоположниками принципу практичної корисності і раціональності форм, заклали новий підхід до художнього навчання, архітектурних проєктів, роботи з міськими ландшафтами, меблями і предметами побуту. Згодом архітектурний стиль Баухаус отримав визнання і поширився по всьому світу. 


Друга лекція Тетяни Пенязь була присвячена відомим німецько-американським архітекторам-баухаусівцям Вальтеру Гропіусу, Людвигу Міс ван дер Роє  та Марселю Лайошу Брейєру, які залишили помітний слід в архітектурі різних європейських країн. Будинки, побудовані за проєктами цих архітекторів є окрасою міст таких європейських країн як Німеччина, Іспанія, Швейцарія, Франція, Чехословаччина.


Після приходу до влади у Німеччині нацистів всі троє змушені були емігрувати до США, де впроваджували Баухаус на американському континенті.


Засновник Баухаусу,  основоположник модернізму в архітектурі Вальтер Гропіус працював професором архітектури у вищій школі дизайну Гарвардського університету. У 1946 році заснував групу «The Architects Collaborative, Inc». Результатом роботи цієї групи став Освітній центр Гарвардського університету в Кембриджі.


Архітектор і дизайнер, видатний представник модернізму ХХ ст. в архітектурі, провідний член Баухаусу та фундатор «інтернаціонального стилю» Людвіг Міс ван дер Рое очолив Іллінойський технологічний інститут.


Архітектор і дизайнер Марсель Лайош Брейєр у Чекаго створив власне бюро, яке займалося проєктуванням житлових будинків. У 1953 році архітектор виграв конкурс на проєктування штаб-квартири ЮНЕКСО в Парижі. У 1960-1970-і рр. Брейєр продовжив будівництво великих будинків із залізобетону, найвідоміші з яких: споруда Музею американського мистецтва у Нью-Йорку та хмарочос у Клівленді.


Розповідь про архітекторів супроводжувалася показом цікавого ілюстративного матеріалу. Закінчилася лекція жвавим діалогом між лектором та слухачами.


Наступна зустріч з Тетяною Пенязь запланована на грудень 2020 року. Темою наступної лекції стануть художники Баухаусу.

             


1999Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: