Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Олена Єфімова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 1 лютого 2023
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2023/02/01/jak-vizhiti-pri-dtp-povedinka-v-ekstremalnih-umovah.htm
суспільство, 1 лютого 2023

Як вижити при ДТП - поведінка в екстремальних умовах

Олена Єфімова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Столітня війна, яку ведуть між собою люди і автомобілі, за данними Всесвітньої організації охорони здоров'я, забирає в рік більше мільйона життів. 


За інформацією від Управління патрульної поліції в Кіровоградській області протягом 2022 року на Кіровоградщині у дорожньо-транспортних пригодах травмувалося 795 людей, 87 – загинули. Тільки за останні тижні в області сталось багато автотранспортних аварій, так, 29 січня, близько 17:30 по вулиці Бобринецький Шлях у Кропивницькому сталася смертельна ДТП, під час якої загинула жінка (водій маршрутки допустив наїзд на пішохода); 24 січня на автодорозі Кропивницький-Кривий Ріг в Новгородці відбулось зіткнення транспортних засобів, внаслідок чого водій однієї з них отримав тілесні ушкодження. І таких новин ми слухаємо і читаємо майже кожного дня. 


Серед головних причин аварій статистика називає:


- небезпечна поведінка учасників дорожнього руху;

- перевищення швидкості;

- керування автомобілем в нетверезому стані;

- погані дороги (головним чином - слизькі);

- незадовільний стан транспортних засобів (на першому місці - гальма, на другому - рульове керування, на третьому - колеса і шини).

- раптове погіршення стану здоров'я водія тощо.


Найбільш вразливою групою є люди на вулиці – пішоходи, велосипедисти, пасажири на зупинках громадського транспорту. Якщо водія може врятувати залізо автомобіля, то пішоходи є беззахисними. Ситуації бувають різними. Найголовніше – втрачене життя вже не повернеш.


Отже, поради для пішоходів:


- використовуйте інфраструктуру та оточуюче середовище: дерева, стовпи, лавки – це все може вас врятувати;


- йдіть подалі від проїзної частини або по праву сторону до потоку машин: не йдіть впритул до проїзної частини; рухайтесь по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правого боку - у разі їх відсутності або неможливості рухатися по ньому – по краю проїжджої частини назустріч руху транспортних засобів;


- гаджетам на дорозі не місце;


- дотримуйтесь ПДР і здорового глузду: не перебігайте дорогу у невстановлених місцях, додатково озирайтесь про всяк випадок, дивіться на машини, що рухаються по кожній зі смуг,коли до пішохідного переходу наближається автомобіль, що повертає з перпендикулярної дороги, не переходьте дорогу поки не переконаєтеся, що водій дійсно помітив вас, якщо ви бачите, що не встигнете перейти дорогу (зелений вже блимає) – не йдіть, дочекайтеся наступного сигналу світлофора, що дозволяє рухатися;


- сам себе не зробиш помітним на дорозі – ніхто не зробить: пішохід має спокійно підійти до краю проїжджої частини, на кілька секунд зупинитися, давши водіям побачити себе, і лише після цього переходити дорогу, використовуйте світловідбивальні елементи; не затуляйте собі огляд парасольками, шарфами чи шапками під час перетину дороги.


Прогнозувати результат аварії практично нереально. Так само, як і долю пасажирів автомобіля. Однак, деякі поради з виживання в аваріях все-таки існують. Отже, експерти радять ось що:


- Якщо ви - за кермом, не закривайте його очі і не відпускайте кермо, не панікуйте і намагайтеся відвести машину від удару до останнього. Використовуйте всі можливості, щоб уникнути прямого зіткнення (лоб в лоб).


- Не намагайтеся вистрибнути на ходу. Проте якщо вам загрожує лобове зіткнення з КамАЗом, то іноді краще стрибнути. Правда, якщо зможете відкрити двері. Але, пам'ятайте: автомобіль - не поїзд.


- Якщо ви — пасажир і розумієте, що зіткнення не уникнути,  підніміть коліна до живота і накрийте голову руками. У згрупованому стані при аварії, часто вдається уникнути травм кінцівок і голови. Також, якщо автомобіль буде зім'ятий і тіло людини буде затиснуто, в згрупованому стані простіше дихати і дочекатися допомоги.


- Якщо ви — водій, упріться руками в рульове колесо. Після того, як удар стався, перш за все треба визначитися, де і в якому становищі ви перебуваєте, чи не горить, чи не підтікає бензин. Залежно від ситуації рухайтеся до виходу - через двері або вікно. Якщо двері відразу не відкрилися, намагатися натискати на них швидше за все безглуздо: їх заклинило, і треба відкривати або розбивати вікна.


- Уважно оглянути всіх учасників на наявність серйозних травм. Тут на допомогу прийдуть елементарні знання з домедичної підготовки. Обов’язково викликайте всі потрібні служби. 


- У разі аварії на трасі, де немає великого руху, можуть стати в нагоді плед і концентрат амінокислот. Вода і амінокислоти допоможуть протриматися не один день, до того як вас і ваш потерпілий автомобіль знайдуть. У разі ДТП на трасі, в зимовий час, постарайтеся забезпечити максимальну видимість місця аварії (виставте фосфоричні знаки, постійно очищайте машину від снігу, що падає), постарайтеся максимально ховатися теплими речами, для того щоб зберігати тепло.


Бережіть себе та своїх близьких!



688Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: