Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 22 листопада 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/11/22/jakim-chinom-organizovuetsja-profesiine-navchannja-shukachiv-roboti-ta-naimanih-pratsivnikiv-.htm
суспільство, 22 листопада 2021

Яким чином організовується професійне навчання шукачів роботи та найманих працівників?


Відповідно до Закону України “Про зайнятість населення”, метою державної політики зайнятості є забезпечення економіки кваліфікованими кадрами, повідомляє Кіровоградський обласний центр зайнятості.


Складовою частиною такого забезпечення є професійне навчання, система якого охоплює:


- осіб, які проходять первинну професійну підготовку в навчальних закладах та інших установах, що здійснюють або забезпечують підготовку кваліфікованих робітників і фахівців;


- працівників, які проходять первинну професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації впродовж трудової діяльності;


- безробітних, які шукають роботу і потребують первинної професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.


З працівниками та особами, які не перебувають у трудових відносинах з роботодавцем, роботодавець має право укладати договори про направлення їх до навчальних закладів для професійної підготовки. Такими договорами може бути покладено обов’язок відпрацювати на посаді в такого роботодавця певний строк після закінчення навчання.


Особи, які навчаються у вищих та професійно-технічних навчальних закладах:


- можуть бути забезпечені роботодавцем місцями для проходження виробничої практики;


- мають право проходити стажування за професією, за якою здобувається освіта, у роботодавців у вільний від навчання час.


Громадяни (крім зареєстрованих безробітних) мають право на одноразове отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. 


Професійне навчання зареєстрованих безробітних, яке організовується державною службою зайнятості на замовлення роботодавця, здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у навчальних закладах державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання (навчальних закладах, які мають відповідні ліцензії) або безпосередньо у роботодавців – замовників кадрів. 


Організація професійного навчання безробітних здійснюється на договірних засадах з безробітними, роботодавцями та навчальними закладами.


Громадяни можуть підтвердити результати неформального професійного навчання за робітничими професіями (у встановленому законодавством порядку).


З інформацією щодо профпідготовки є можливість ознайомитись переглянувши відеокурс “Професійне навчання у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості”, що розміщений на вебсторінці Державного центру зайнятості у розділі “Освітній портал” – “Для населення”. 


Детальніше за посиланням: https://skills.dcz.gov.ua/course-cat/dlya-naselennya/


1079Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: