Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Відділ організації профорієнтації Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 8 жовтня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/10/08/profesiine-samoviznachennja-podorozh-trivalistju-v-zhittja.htm
суспільство, 8 жовтня 2021

Професійне самовизначення – подорож тривалістю в життя

Відділ організації профорієнтації Кіровоградського обласного центру зайнятості


Якщо ти навчаєшся у старших класах, то перед тобою вже постали питання щодо майбутнього, що робити після школи, на кого піти навчатися, де навчатися? 

 

Ці питання не прості, вони викликають різні переживання – від цікавості до роздратування (психологічні дослідження показують, що у випускному класі 60-90% учнів відчувають тривогу та страх з приводу необхідності визначатися у професійному напрямі).

 

І це природно – професійний вибір стосується твого майбутнього, на яке ти впливаєш зараз, тому він пов’язаний із сильними емоціями та почуттями. Але погляд на професійний вибір можна змінити. Уяви собі професійне самовизначення у вигляді шляху постійної самореалізації, цікавої і захоплюючої подорожі у новий світ. Ця подорож тривалістю в життя, і починається вона з твого першого професійного вибору – рішення, яке стосується найближчої перспективи. 


Що потрібно знати на початку професійного шляху?


Професійне самовизначення триває все життя, і вибір професійного напряму та навчального закладу – тільки його початок. Упродовж життя людина часто змінює місце роботи, професійний напрям, професійні обов’язки тощо.


Американські фахівці зазначають, що зміни у професійній діяльності мають відбуватися кожні 2–7 років, це сприяє особистісному зростанню та всебічній самореалізації. 


Тому ти будеш робити свої професійні вибори багато разів, і це чудово. Щоб твоя подорож, твій професійний шлях були успішними, пам’ятай: 


Чим сильніше твої бажання, твоя мотивація, тим більше обрана професія буде відповідати саме тобі, тим успішнішою буде твоя професійна діяльність. 


Це твій шлях, і ти маєш пройти його самостійно. Під час цього шляху тобі можуть допомагати різні люди – батьки, друзі, вчителі, психологи, пізніше колеги... Звертайся до них за допомогою. Роби все поступово, усвідомлено, розмірковуючи там, де це потрібно… 


979Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: