Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Олена Романченко, заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області
Дата: 26 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/02/26/indeksatsija-pensii-vidbudetsja-z-1-bereznja.htm
суспільство, 26 лютого 2021

Індексація пенсій відбудеться з 1 березня

Олена Романченко, заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


Пенсіонери Кіровоградщини з нетерпінням чекають проведення індексації пенсій. А що таке «індексація»? Більшість вже чули про цифру в 11 % і самостійно обраховують свою пенсійну виплату – просто помноживши її на 11 %. Це хибний розрахунок!


Індексація – це збільшення не пенсії, це ЗБІЛЬШЕННЯ СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ, ЯКА ВРАХОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ОБЧИСЛЕННЯ ПЕНСІЇ.


Законодавча база


Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2021 року № 127 “Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році” встановлено, що відповідно до частини другої статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” у 2021 році перерахунок пенсій проводиться із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11.


Хто має право на підвищення?


Підвищення отримають такі категорії пенсіонерів:


1) одержувачі пенсій за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;


2) одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».


Для цих категорій пенсіонерів для перерахунку пенсій враховуватиметься збільшений на 11 % показник середній розмір заробітної плати:


4888,83 грн х 1,11 % = 5426,60 грн


3) одержувачі пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (пенсії чорнобильців, визначені в мінімальному розмірі, не перераховуються). 


Для цієї категорії пенсіонерів для перерахунку пенсій враховуватиметься збільшений на 11 % показник середній розмір заробітної плати:


1206,25 грн х 1,11 % = 1338,94 грн


Який очікувати розмір підвищення?


Мінімум – 100 гривень


У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.


Доплата до 2200 грн


Особам, у яких розмір пенсійної виплати відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” при наявності страхового стажу 35 років для чоловіків та 30 років для жінок не досягає 2200 грн, з 1 березня 2021 року надається щомісячна доплата до розміру пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.


Хто НЕ ОТРИМАЄ підвищення після індексації?


У деяких категорій пенсіонерів внаслідок проведеного перерахунку розмір пенсійних виплат не зміниться, зокрема, це ті, кому пенсія:


- призначена за «спецзаконами»;


- призначена після 01 січня 2019 року;


- обчислена без заробітної плати;


- встановлена у мінімальному розмірі за відсутності визначеного Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” необхідного страхового стажу, 


- містить у своєму складі доплату до 40 % мінімальної заробітної плати (до 2400 грн) та при здійсненні індексації на суму підвищення зменшилась сума доплати, тобто відбувся перерозподіл складових в пенсійній виплаті.


До уваги пенсіонерів, які отримують «спецпенсії»!


У разі, якщо частина пенсії обчислена за нормами Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” перевищить розмір пенсії, обчислений за «спецзаконом», то такого пенсіонера буде автоматично з 01 березня 2021 року переведено на пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, оскільки її розмір більший.


1106Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: