Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна.
Дата: 15 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/02/15/dovirenist-ochikuvannja-ta-realnist.htm
суспільство, 15 лютого 2021

Довіреність – очікування та реальність

Приватний нотаріус Кропивницького міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна.

Велика кількість громадян України вимушено чи свідомо обирають місцем роботи та постійного чи тимчасового проживання інші країни. Але часто трапляється так, що в Україні залишається майно чи інші справи, які потребують особистої присутності. І вам хочеться вирішити всі проблеми та справи, які існують зараз та можуть виникати в майбутньому одним документом – довіреністю «на все та скрізь». Навіть розуміючи вашу життєву ситуацію та намагаючись допомогти, нотаріус не в силах і одній довіреності передбачити всі можливі випадки. Особливо, коли ви не озвучуєте конкретні питання, а наполягаєте на « генеральной доверенности». Не існує ніякої «генеральної»/

У довіреності мають бути чітко та конкретно визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Проще кажучи, довіреність повинна відповідати на питання «де?» та «що?». Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем, нотаріусом не посвідчується. Наприклад: заповіт, трудовий договір, реєстрація шлюбу, всиновлення, тощо – це ті юридичні дії, які мають здійснюватись лише особисто. Також не дозволяється прийняття спадщини або відмова від прийняття спадщини через представника.

Ще одна болюча тема – дуже часто просять зробити довіреність « на дитину». Не можна передати по довіреності свої права батьків.

Також, визначено певні умови щодо нікчемності довіреності. Так, довіреність на укладання договору дарування, у якій не встановлено прізвище, ім'я, по батькові або повне найменування обдаровуваного, є нікчемною.

Строк довіреності встановлюється у довіреності. Строк дії довіреності зазначається словами та визначається роками, місяцями, тижнями, днями і не може бути визначений настанням будь-якої події. Довіреність, у якій не зазначена дата її посвідчення, є нікчемною.

Довіреність може бути видана з правом передоручення. Це значить, що представник  може передати свої права повність, або частково іншій особі. Але посвідчення довіреності в порядку передоручення має деякі особливості. Так, у довіреності, виданій в порядку передоручення, не допускається передавання повіреній особі права на передоручення. Довіреність, видана в порядку передоручення, не може містити в собі більше прав, ніж їх передано за основною довіреністю. Строк дії такої довіреності не може перевищувати строк дії основної довіреності, на підставі якої вона видана.

Що я можу порадити в ситуації, коли ви хочете надати повіреному максимум повноважень? Спокійно та виважено подумати, які справи можуть виникнуть в момент вашого перебування за кордоном. Скласти список таких справ і у нотаріуса ви отримаєте консультацію, чи можливо передати ці права та обов’язки повіреному, чи можливо це сформулювати в одному дорученні. Але враховуйте, в любий час може змінитись законодавство, можуть змінитись повноваження та назви органів.

Щиро сподіваюсь, що настануть часи, коли українцям краще всього буде вдома.

968Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: