Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Софія Тарасюк, Communications Assistant, Klitschko Foundation
Дата: 12 лютого 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/02/12/jak-filosofija-dopomagae-znaiti-shljah-v-zhittevomu-labirinti.htm
суспільство, 12 лютого 2021

Як філософія допомагає знайти шлях в життєвому лабіринті

Софія Тарасюк, Communications Assistant, Klitschko Foundation


Підліток Артем з Кропивницького поділився своєю історією участі у проєкті «Обрії майбутнього»! «Філософія така багатогранна! Завдяки їй кожен може віднайти відповіді на найскладніші питання, і в той самий час заплутатись у власних думках», — саме так вважає один із учасників проєкту «Обрії майбутнього» Артем.


Про проєкт хлопець дізнався від директорки школи. У той вечір Артем смакував тортиком, як раптом отримав повідомлення про «Обрії майбутнього». На жаль, шматочок торта довелось відкласти на потім, бо проєкт так зацікавив десятикласника, що відразу виникло бажання стати учасником філософського семінару!


«Мені тільки 16, і багато чого в моїй голові залишається загадкою для мене. Не всі думки я можу реалізувати, але ж втілення ідей є головним чинником прогресу нашого світу. Власне тому я подався на проєкт — для розвитку навичок критичного мислення, командної роботи, емоційного інтелекту та для натхнення для втілення моїх мрій. Я мав надію, що «Обрії майбутнього» допоможуть мені в цьому. Змінивши щось у собі, рано чи пізно я зможу змінити щось в суспільстві!»— згадує Артем.


Тож хлопець часу не гаяв, а відразу взявся за заповнення анкети. І...пройшов!


«На проєкті я мав 3 дні, спільноту 17 моїх однолітків і команду організаторів — все це створило надзвичайну атмосферу, в якій кожен міг поділитись власними думками, знайти однодумців, і все це без жодного осуду чи суперечок, а через діалог. Читаючи тексти мислителів, опрацьовуючи різні думки та твердження, кожен учасник створював власну «книгу поглядів» на світ, вчинки людей та явища», — ділиться власними враження про проєкт Артем.


Артем вважає, що в суспільстві існує стереотип, що філософія надто складна. Але на проєкті десятикласник переконався, що підлітки і філософія — поняття сумісні!


На власному прикладі хлопець довів, що стереотип — ніщо більше, ніж просто шаблонна думка. Тому разом зі своїм другом Нікітою хлопець реалізував власний локальний онлайн-семінар —«Обрії майбутнього. Кропивницький»!


«Я дуже хотів поділитися тим, що здобув на проєкті з іншими, і для цього у мене було все — підтримка, мотивація і бажання. Разом з моїми учасниками ми занурились у світ філософії — читали та обговорювали тексти, шукали відповіді на складні питання і вчились висловлювати свої думки. Підготовка і сам проєкт минули дуже швидко, але я зумів досягти своєї мети. Учасники мого проєкту — гарне підтвердження того, що проєкт вдався. Знаю, що є ті, хто отримали мотивацію до участі в різних освітніх проєктах та точно розвинули навички висловлення власних думок через діалог. Я і сам змінився, сформував власні погляди на своє майбутнє, тому зараз активно працюю над розвитком своїх музичних талантів, відчуваю що це моє, тому приділяю цьому багато часу. Це може здаватись дивним, але саме під час участі в «Обріях майбутнього» я відчув, що музика — моє покликання», — згадує свій локальний проєкт Артем.


Зараз хлопець себе відчуває зовсім інакше і хоче, щоб інші підлітки також мали можливість для розвитку та вчились розуміти себе. Від себе хотів би дати їм кілька власних порад.


  1. Не бійтесь робити щось незвичне. Бо страх пробувати щось нове у своєму житті — це те ж саме, що і боятись самих себе, своїх думок та мрій!
  2. Краще шкодувати про зроблене, ніж опустити руки і плисти за течією. Так ви будете завжди на крок ближче до нових можливостей!
  3. Будьте вірними своїм мріям. Ніколи не слідуйте за думкою більшості, а йдіть наперекір натовпу і досягайте власних вершин!


А щодо можливостей, то зараз у кожного 10-класника є можливість стати учасником проєкту «Обрії майбутнього», так ось він, цей шанс, який не можна втрати! Маєте сумніви, то дивіться пункт 2 зі списку порад Артема!


Більше про проєкт можна дізнатись в розділі «Проєкти»


Для довідки:

«Обрії майбутнього» онлайн-семінар для підлітків, який допоможе учасникам/цям розвинути навички критичного та креативного мислення, сформувати цілі на майбутнє та визначити свій життєвий шлях. За 4 роки існування проєкту понад 100 підлітків взяли участь у проєкті і реалізували власні локальні філософські семінари, до яких залучили близько 1000 своїх однолітків.


KlitschkoFoundation– благодійна організація, що розвиває громадянське суспільство в Україні. Через неформальну освіту підлітки і молодь опановують навички XXI століття, впроваджують здоровий спосіб життя, стають екологічно свідомими, вчаться проєктного підходу у житті, навчанні та у майбутній професії. Випускники проєктів організовують освітні заходи для однолітків та колег, таким чином стають амбасадорами змін у своїх громадах.


1767Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: