Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Лимар О.А. Новицька І.О.
Дата: 13 січня 2021
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2021/01/13/jak-prostaviti-apostil-u-notariusa.htm
суспільство, 13 січня 2021

Як проставити апостиль у нотаріуса

Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Лимар О.А. Новицька І.О.

Наказом №702/5 внесено зміни до Порядку проставлення апостиля на офіційних документах, що оформляються нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 11 листопада 2015 року N 2268/5,  які полягають у наданні нотаріусам повноважень з   прийняття документів для проставлення апостиля, формування та реєстрація заяви до Електронного реєстру апостилів, видачі документів за результатом розгляду заяви.

Апости́ль(apostille) — спеціальнийштамп на документах, що робить ці документи чинними в усіх країнах-учасницяхГаазької конвенції.

Україна приєдналась до Гаазької Конвенції 10 січня 2002 року, Конвенція набула чинності22 грудня2003року, відтак 112 держав-учасниць Конвенції, відмовилися у відносинах із Україною від вимоги повноїконсульської легалізаціїофіційних документів і перейшла на спрощену процедуру апостилювання.

Протягом певного часу, проставити апостиль можна було тільки в профільних міністерствах, що ускладнювало процедуру необхідністю особистої подачі та отримання документів.

З 2020 року проставлення апостиля  на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України здійснюється за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України, нотаріуса або надіслання заяви про проставлення апостиля поштовим зв’язком до Міністерства юстиції України чи його територіальних органів, крім випадку проставлення апостиля на виписці з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Таким чином, якщо вам необхідно проставляння апостилю на документі, що оформлюються нотаріально, вам достатньо звернутись до нотаріуса  та надати:

оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену в установленому порядку;

документ про оплату послуги з проставлення апостиля.

 Після чого, нотаріус за допомогою Реєстру  формує заяву, на якій заявник, за умови відсутності зауважень до відомостей, зазначених у ній, проставляє власний підпис. Після проставляння підпису така заява реєструється у Реєстрі із зазначенням дати і часу реєстрації.

Документи, подані для проставлення апостиля, розглядаються Міністерством юстиції України. Але заявнику не потрібно звертатись за результатами розгляду в Міністерство особисто.

За результатом розгляду заяви та поданих документів нотаріус інформує заявника про проставляння апостилю або відмови. У разі позитивного рішення,  нотаріус візуалізує на папері апостиль, сформований за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у формі електронного документа, з обов’язковим проставленням печатки за затвердженою формою.

Корисні посилання:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0223-20#Text  - Наказ Міністерства юстиції України  «Про внесення змін до Порядку проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України»

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_082#Text  - Гаазька конвенція

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/998_197  - Статус Конвенції

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1419-15#n20  - ПОРЯДОК проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України

1483Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: