Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 23 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/12/23/vidkrivajuchi-novu-storinku-abo-proekt-norvegija-ukraina-dlja-viiskovosluzhbovtsiv.htm
суспільство, 23 грудня 2020

Відкриваючи нову сторінку … або проєкт «Норвегія-Україна» для військовослужбовців


Шостий рік поспіль у Кропивницькому реалізується проєкт із адаптації військовослужбовців та ветеранів до цивільного життя, що фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії. Організатором в Україні є Міжнародний фонд соціальної адаптації, з норвезької сторони – Університет Норд. Партнерами проєкту у нашому місті є Льотна академія Національного авіаційного університету та громадська організація «Європейський шлях 4.0».  Про особливості проєкту та його трансформацію у часі розповіла голова ГО «Європейський шлях 4.0» Олена Ковальова.


Пані Олено, яка мета проєкту, в чому його соціальна значимість?

О. Ковальова: Головна мета проєкту, що розпочав свою історію в Україні ще у 2003 році за фінансової підтримки Королівства Норвегія – вирішення питання соціальної адаптації військовослужбовців, звільнених в запас до цивільного життя. В Україні відсутня дієва система адаптації військовослужбовця при переході з військової служби до цивільного життя.


Специфіка військової служби: ризики для життя і обмеження свободи, сувора дисципліна і чітка система підпорядкування, а тепер додайте до цього посттравматичний синдром, що супроводжує тих, хто брав участь у боових діях… Ці фактори не можуть «розчинитися» самі собою після звільнення у запас чи завершення військового контракту. Я вважаю, що після чесного служіння Батьківщині, військовий не повинен залишатися сам на сам із своїми проблемами.


Над вирішенням цих проблем в Україні в різні періоди працювали різні державні структури, залучалися програми за підтримки ОБСЄ та НАТО. Проте найдовша, найбільш масштабна, системна співпраця відбувається саме за підтримки Норвегії. Спочатку, протягом 16 років в рамках проєкту «Україна-Норвегія. Перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей», а з 2020-го року – у трирічному проєкті «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему».


У чому відмінність цих двох проєктів, чому просто не було продовжено проєкт «Україна-Норвегія» ще на три роки?

О. Ковальова: Якою б суттєвою та масштабною не булапідтримкаМіністерства закордонних справ Норвегії,  за умови якісної роботи Міжнародного фонду соціальної адаптації та численних партнерів по Україні – все це не може замінити державної системної програми, яка б діяла постійно по всій  Україні. Тим більше, що у 2019 році вже створено Міністерство у справах ветеранів України, яке  має опікуватися цим питанням. Тому окрім вже традиційного блоку – професійної адаптації та соціалізації військовослужбовців, учасників АТО/ООС та членів їх сімей, проєкт має на меті сприяти створенню в Україні дієвої державної програми адаптації військовослужбовців, використовуючи найкращі практики попереднього проєкту «Україна-Норвегія», досвід його організаторів, партнерів та учасників.


Тепер цільовою аудиторією проєкту є учасники АТО/ООС?

О. Ковальова: І учасники АТО/ООС, і члени їхніх сімей, і військовослужбовці звільнені в запас. Не можна залишати поза увагою офіцерів, яке десятиліття присвятили служінню держави, тоді і там, де отримували наказ.  Чи будуть вони охоплені увагою  Міністерства у справах ветеранів України, чи іншого державного органу влади?.. Дуже хотілося б.


Норвезький проєкт єдиний, з поміж інших подібних, що завжди приділяв увагу не лише військовослужбовцям, а й членам їх сімей. Адже після звільнення з військової служби кардинально змінюється не лише життя військового, а його найближчого оточення. Тому слухачами проєкту є і військові, і члени їх сімей. До речі, найкраще процес адаптації відбувається, коли подружжя разом залучаються до групи слухачів.


 Що вдалося зробити протягом 2020 року?

О. Ковальова: На цьому тижні завершуємо курс підготовки другої групи слухачів, що проходили навчання за програмою «Організація стартапу та відкриття власної справи» у 2020 році. Залучилися до циклу семінарів за участі партнерів проєкту, представників Міністерства у справах ветеранів України та ГО «Юридична сотня», що був організований Міжнародним фондом соціальної адаптації. Льотна академія НАУ заключила угоду про співпрацю з Міністерством у справах ветеранів України. Сподіваюся, що вже у 2021 році перейдемо у практичну площину та будемо разом втілювати у життя конкретні заходи, визначені Угодою.


Проєкт передбачає професійну адаптацію його учасників. Що є визначальним – працевлаштування, відкриття власного бізнесу, соціальна адаптація. Які, на Ваш погляд, найбільш вагомі результати діяльності проєкту?

О.Ковальова: На мій погляд, головне, щоб кожен слухач проєкту знайшов своє місце у житті і був ним задоволений. Головне – відчуття впевненості у собі, у своєму завтра, інтегрованість у суспільство. Приємно, що багато випускників проєкту не просто зуміли влаштувати своє життя, а й активно допомагають іншим. Одні реалізують свій потенціал у громадській діяльності, інші – створили бізнес і нові робочі місця, треті – просто знайшли цікаву роботу. Проєкт стає відправною точкою для змін на краще.



      

2543Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: