Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Оксана Завіна, завідувачка відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я
Дата: 2 грудня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/12/02/1-grudnja-vsesvitnii-den-borotbi-zi-snidom.htm
суспільство, 2 грудня 2020

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Оксана Завіна, завідувачка відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я


1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для існування суспільства несе ВІЛ-інфекція, це ще одна нагода привернути увагу пересічних громадян до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасного виявлення даного захворювання.


За оцінкою ВООЗ/ЮНЕЙДС Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральної Європи та Східної Азії. Особливість ВІЛ-інфекції полягає в тому,що це захворювання може роками не проявлятись жодними клінічними симптомами, а пізнє звернення до лікаря значно зменшує вірогідність збереження здоров’я та продовження повноцінного життя ВІЛ-інфікованої людини. Тому, надзвичайно важливо кожній людині обстежуватись на ВІЛ. Це можна зробити в обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом (м. Кропивницький, вул. Комарова, 1),  в благодійних організаціях, які піклуються про людей, що живуть з ВІЛ\СНІД – ОБФ «Повернення до життя», Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», а також безкоштовно на ВІЛ та гепатити можна перевіритись у сімейного лікаря. Замовити безкоштовний оральний тест на ВІЛ можна додому, для цього необхідно скористатись опцією «Хочу обстежитись» на сайті https://prozdorovia.in.ua/. Вам запропонують пройти анкетування, аби дізнатись про власні ризики  інфікування на ВІЛ, та замовити тест додому або ж допоможуть знайти найближчий пункт тестування у своєму місті.


Що стосується шляхів передачі, то найчастіше – у понад 70% випадків – ВІЛ в Україні передається статевим шляхом. Враховуючи цей факт, фахівці рекомендують використовувати засоби контрацепції, утримуватись від сексуальних контактів з незнайомими партнерами, а маючи постійного партнера, зберігати вірність.


Вірусом імунодефіциту можна заразитись через кров, тому дуже важливо, щоб для ін’єкцій використовувались лише одноразові стерильні шприци та голки, а інструменти для пірсингу, татуювань, манікюру тощо – стерилізувались.


ВІЛ також передається від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування. В цьому випадку лікарі проводять антиретровірусне лікування матері під час вагітності та пологів, призначають кесарів розтин та рекомендують штучне вигодовування.


Люди не можуть заразитися при звичайних повсякденних контактах, таких як поцілунки, обійми і потиск рук, або при спільному користуванні особистими предметами і вживанні харчових продуктів або води.


Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо.


Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це важлива нагода для підняття поінформованості молоді, широких верств населення про проблеми ВІЛ/СНІДу, проблеми людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом. Саме тому, працівники відділу документів з питань медицини та охорони здоров’я долучилися до інформаційної кампанії і провели для жителів міста акцію «Живи безпечно». Під час акції кожен бажаючий отримав інформаційні матеріали: «Для закоханих. Плануй своє життя», «Запланований вибір», «Батькам підлітків. Відверта розмова про статеве виховання та репродуктивне здоров’я», засоби контрацепції, та мав змогу ознайомитися з викладкою літератури «СНІДу – STOP». У відділі документів з питань медицини та охорони здоров’я протягом грудня діятиме виставка «Не дай СНІДу шанс», тож запрошуємо до ознайомлення з літературою даної тематики.


Також, спільно із спеціалістами Кіровоградського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом для студентів Кропивницького будівельного коледжу було проведено виховний захід «СНІД – стосується кожного», на якому були висвітлені питання історії виникнення захворювання, шляхи зараження, перші симптоми хвороби,  були розглянуті питання пандемії СНІДу в Україні та особливості її поширення, а також проведено анонімне експрес-тестування на ВІЛ та гепатит С.


Важливо пам’ятати, що  безпека здоров’я залежить від нас, цінуйте своє життя та не витрачайте його на речі, що того не варті!


Використані джерела:

http://www.aidsalliance.org.ua

http://www.eedi.org.ua

https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid/statistika-z-vilsnidu

https://www.medcv.gov.ua/archives/26437


1553Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: