Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 9 листопада 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/11/09/chi-bezpechnoju-e-plastikova-tara-.htm
суспільство, 9 листопада 2020

Чи безпечною є пластикова тара?

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Наш побут немислимий без харчового пластику. Кафе та магазини не обходяться без нього, а ми звикли в ньому зберігати продукти. Та чи безпечним є все це пластикове царство? 


Пластиковий посуд, пляшки та фасувальні матеріали виготовляють із різних полімерів. Ці речовини безпечні і в їжу самі не потрапляють. Можна припустити, що якщо пластик такий популярний для розфасовки харчових продуктів та напоїв, то він цілком безпечний і нема чого турбуватися.


Але слід знати, що практично всі полімери з часом старіють. У результаті цього процесу з пластикових виробів починають виділятися продукти їхнього розпаду. Варто зауважити, що різні види пластикових виробів стають токсичними за різних умов їх експлуатації: одні не можна мити, інші нагрівати. Якщо умови використання виробів із пластику порушено, то вони стають небезпечними для здоров’я.


Термін зберігання продуктів, указаний на етикетці, стосується також і його пластикової упаковки. При спалюванні полівінілхлориду (ПВХ), який служить для упаковки харчових жирів, сипучих продуктів, рідини для миття скла та дзеркал, виділяються небезпечні діоксини, які можуть викликати онкологічні захворювання. Тому не варто знищувати пластикову тару на своїй дачі, біля будинку, якщо не хочете отруїти себе і сусідів. Простіше відправити її у відповідний сміттєвий контейнер.


Зберігайте продукти у скляному або керамічному посуді. Верхній шар з продуктів, які зберігались у пластиковій упаковці, потрібно зрізати. Прийшовши додому з ринку або магазину, відразу знімайте з продуктів пакувальну плівку. Дитяче харчування купуйте тільки в скляній або картонній упаковці, готуйте їжу для дітей, не використовуючи пластиковий посуд.


Утримайтесь від розігріву в мікрохвильовці їжі в пластиковій упаковці. Не можна тримати довго воду у фільтрах-глеках. Візьміть собі за правило воду, що залишилася в таких глечиках, вранці і ввечері замінювати свіжою. Помутнілий глечик для води необхідно викинути.



1698Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: