Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Юрій Орленко, директор Компаніївської районної філії обласного центру зайнятості
Дата: 21 вересня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/09/21/nezadeklarovana-pratsja-prirva-dlja-pratsivnikiv-ta-robotodavtsiv.htm
суспільство, 21 вересня 2020

Незадекларована праця – прірва для працівників та роботодавців

Юрій Орленко, директор Компаніївської районної філії обласного центру зайнятості


Із 1 вересня на Кіровоградщині, як і по всій Україні, розпочалася  інформаційна кампанія щодо недопущення використання роботодавцями незадекларованої праці. 


Компаніївська районна філія обласного центру зайнятості, як і інші центри зайнятості та філії обласного центру зайнятості, беруть участь у інспекційних заходах, що організовуються управлінням Держпраці в області. 


Під час перевірок, першочергово, увага фахівців була приділена сферам торгівлі та громадського харчування.


Розмовляючи із представниками бізнесу, фахівці попереджали їх про жорсткі наслідки за порушення чинного трудового законодавства, у тому числі у разі неофіційного використання робочої сили, виплати найманому персоналу заробітної плати у конвертах або у розмірі, меншому за встановлений мінімум. 


Звертаючись до роботодавців, учасники інспекційної групи закликали їх вести соціально-відповідальний бізнес, застосовувати виключно легальну зайнятість працівників, зокрема, не допускати до роботи працівників без оформлення трудових відносин. «Належним чином оформленими трудовими відносинами можуть вважатися лише ті, у яких роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування і в повному розмірі виплачує заробітну плату та сплачує за працівника єдиний соціальний внесок», – зазначалося фахівцями під час інспектувань підприємств.


Крім того, фахівці служби зайнятості нагадали керівникам підприємств, які використовують найману працю, про їх обов’язок подавати до служби зайнятості інформацію про попит на робочу силу (вакансії) не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії. 


Йшла мова і про персональний електронний кабінет роботодавця, яким він може користуватись з власного ґаджету, у зручний час та у зручному місці, що спростить роботу з подання встановленої для них звітності, добору працівників, а загалом дозволить підвищити якість отриманих послуг та рівень комунікації зі службою зайнятості.


Під час інспектування ФОП Дончук О.В. зауважив, що кожен роботодавець повинен добре розуміти переваги легальної зайнятості на його підприємстві. «Роботодавець, який не оформлює офіційно працівників, провокує їх на безвідповідальне ставлення до роботи, на ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку, а також ризикує натрапити на аферистів, внаслідок чого може сам понести фінансові втрати», – підкреслив наостанок підприємець.



1670Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: