Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 27 липня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/07/27/protipozhezhne-vihovannja-maljukiv.htm
суспільство, 27 липня 2020

Протипожежне виховання малюків

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Недотриманням правил використання вогню, електропобутових приладів, газу батьки можуть звести нанівець всю виховну роботу, яку проводять у дитячому садку. Трапляються випадки, коли самі батьки перетворюють вогонь на предмет розваг: щоб заспокоїти дитину, коли вона плаче, запалюють сірники й дають дитині їх гасити. Дитину приваблює яскраве полум’я, небезпечну звичку гратися з вогнем формує часте повторення подібних дій. 


Розмовляючи з власними дітьми, батькам слід наводити приклади пожеж, що виникли через провину дітей. Зверніть увагу на те, що найбільша кількість пожеж припадає на літо. Дуже часто (особливо в сільській місцевості) вони трапляються через дітей, які приїхали з родичами відпочивати. Але в їх виникненні звинувачують дорослих, які залишають на видноті сірники та інші вогненебезпечні предмети. 


Дорослі недостатньо уваги приділяють бесідам із дітьми або зводять свою виховну роботу до заборон, які малюк легко порушує. Частіше обговорюйте з дитиною можливі небезпечні ситуації, застосовуючи випадки з особистого життя, але не лякайте малюка. Розмовляйте так, щоб він усвідомив правила безпечної поведінки і спокійно їх дотримувався. Знаючи про можливі наслідки, дитина буде обережнішою.


Навчіть дитину правильно викликати рятувальників, кликати по допомогу. Наголосіть на тому, що у випадку пожежі ховатись в дальніх кутках квартири або будинку не можна.


На випадок екстремальної ситуації необхідно навчати дітей поводитися відповідно до певних правил. Батькам необхідно розуміти, що протипожежне виховання повинне бути спрямоване на отримання навичок розумного використання небезпечних предметів, передбачення виникнення пожежі. 


Останнім часом телевізор або комп’ютер замінює дітям майже всі розваги. Телевізор є одним з побутових електроприладів підвищеної пожежонебезпечності. Не залишайте дітей наодинці з увімкненим телевізором. Він є ненадійною «нянькою». Не дозволяйте дитині вмикати телевізор, коли ви відсутні вдома. Поміркуйте, як не допускати використання дітьми телевізора, незважаючи на вашу заборону. Вчіть дитину правилам використання даного приладу.


Але навіть не всі дорослі пам’ятають про правила його експлуатації. Телевізор не слід вмонтовувати в меблеву стіну, розташовувати дуже близько до батареї центрального опалення, печі або поруч з електронагрівальними приладами. Телевізор не повинен торкатися штор, адже саме це спричиняє швидке поширення пожежі в разі загоряння приладу. Коли ви вимикаєте телевізор, то не забувайте вийняти вилку з розетки. Якщо електромережа у вашій місцевості має перепади напруги, то використовуйте стабілізатор. Помітивши технічні негаразди в роботі телевізора, не намагайтеся ліквідовувати їх самостійно, а скористайтесь послугами телемайстра. Якщо під час перегляду телепередач відбулося загорання, то негайно вимкніть телевізор із мережі, накрийте щільною вологою тканиною. Якщо не вдалося загасити вогонь, то зателефонуйте на номер 101.



1228Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: