Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кіровоградське РВ АМУ
Дата: 22 квітня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/04/22/-zhiti-potribno-z-chestju-sovistju-i-porjadnistju-tse-same-bilshe-bagatstvo-jake-mozhe-buti-u-ljudini-jurii-guldas.htm
суспільство, 22 квітня 2020

«Жити потрібно з честю, совістю і порядністю. Це саме більше багатство, яке може бути у людини», – Юрій Гульдас

Кіровоградське РВ АМУ


Телемарафон «Малі міста в період пандемії» за участі міських голів мав на меті розповісти про те, як вплинуть зміни до Держбюджету та пандемія на життя міст, акцентувати увагу на питаннях завершення реформи адміністративно-територіального устрою та прийдешніх місцевих виборах -  повідомляє Кіровоградське РВ АМУ.


Впродовж включення із Маловисківської ОТГ голова громади Юрій Гульдас повідомив, що нині в громаді докладають максимум зусиль для запобіганню поширенню пандемії COVID-19. З міського бюджету, ще у березні, було виділено пів мільйона гривень, створено міський та волонтерський штаб для взаємодопомоги, який практично працює цілодобово. Наразі бюджет громади виконано на 102 відсотки, але Юрій Гульдас прогнозує втрати земельного податку:«Люди наразі не можуть сплатити належним чином податки, але думаю згодом це вирівняється, - зауважив голова ОТГ. - Великих перепон ми не бачимо. Зрозуміло, що не в повній мірі буде виконання нашого бюджету. Але сподіваюся, що наш бюджет «закриє» хоча б захищені статті  і частково розвиток міста все ж буде».


Децентралізація: що далі?

Це питання для Маловисківської ОТГ вирішено ще у 2015 році. Громада своїми діями і сьогоденням довела все на практиці.


«Я тільки жалкую, що ця реформа не була розпочата 10- 15 -20 років тому. Сьогодні саме основне, що змінилась система управління на місцях, що голову обирає громада, яка довіряє йому управляти колективом. І тут в однаковій мірі несуть відповідальність і голова, і люди» - наголосив Юрій Гульдас.


Інститут префектів. Це питання одне з найбільш обговорюваних питань Змін до Конституції в частині децентралізації, в якому у всіх члені Асоціації міст України - єдина і непохитна позиція.


«В залежності від того, які будуть права у цього префекта. Якщо це буде префект, який буде надавати послуги -  це одне питання. Якщо це будуть прокурорські послуги - інше. Якщо сьогодні говорять, що він може призупиняти рішення та дії (ред. органів місцевого самоврядування), звертатись до суду я вважаю, що це не правильно. Ми за 20 днів до роботи сесії висвітлюємо свої проекти рішень він може убезпечити до прийняття рішень. Нам потрібен префект, який буде практично в одній команді ОТГ і буде допомагати» - наголосив голова ОТГ.


Місцеві вибори. З наближення місцевих виборів в суспільстві все більше заговорили про зміни виборчого законодавства, яке б дозволило делегувати у місцеві ради обранців, що не мають партійної приналежності, натомість вболівають за громади і реально працюють на користь людей без партійних гасел.


«У нас триста партій. У кого є гроші у того – є партія. Нехай вони (ред. Партії)  будуть в Парламенті, на місцях повинна бути мажоритарка. Є сьогодні лідер і хто б це не був,  якщо його громада знає і довіряє він має бути і обраний. Жити потрібно з честю, совістю і порядністю. Це саме більше багатство, яке може бути у людини», - резюмує Юрій Гульдас.


Розлогі відповіді Юрія Гульдаса, голови Маловисківської ОТГ, члена Правління Асоціації міст України на запитання журналістів .



1928Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: