Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 20 квітня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/04/20/chi-isnue-nebezpeka-otruennja-pestitsidami-ta-mineralnimi-dobrivami.htm
суспільство, 20 квітня 2020

Чи існує небезпека отруєння пестицидами та мінеральними добривами

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Сільськогосподарські отрутохімікати, або пестициди, — це хімічні речовини, які використовують для боротьби зі шкідниками і хворобами рослин, бур'янами, шкідниками зерна, деревини, вовни, шкіри, виробів з бавовни, з ектопаразитами свійських тварин, переносниками захворювань людини і тварин.


Усі пестициди можуть спричинювати гострі й хронічні отруєння, тому до них висувають такі гігієнічні вимоги: препарати, які використовують у сільському господарстві, повинні бути малотоксичними для теплокровних тварин і людини. Не можна застосовувати стійкі речовини, які не розкладаються в природних умовах на нетоксичні компоненти упродовж двох років. Заборонено використовувати препарати з різко вираженою кумуляцією, препарати, що можуть спричинити канцерогенну, мутагенну, ембріотоксичну та алергійну дію.


Отрутохімікати переважно проникають в організм людини в умовах виробництва через дихальні шляхи, органи травлення, шкірні покриви і слизові оболонки. Найнебезпечнішим є інгаляційний шлях. Підвищенню проникнення отрутохімікатів через шкіру сприяє підвищення температури і вологості шкіри, порушення її цілісності, фізичне напруження.


Серед мінеральних добрив найчастіше застосовують азотні, фосфорні та калійні речовини. З азотних найбільш відомі аміачна, натрієва, калієва і кальцієва селітра, сульфат амонію, аміачна вода. До фосфорних добрив відносять суперфосфат, фосфоритне борошно, фосфати амонію та інші. З групи калійних застосовують хлористий калій, сильвініт, карналіт.


При застосуванні вказаних добрив основної шкоди організму людини завдає утворений ними пил. Небезпека залежить від хімічного складу добрива. Рідкі мінеральні добрива (аміачна вода та інші) виділяють шкідливий газ – аміак. Пил фосфорних добрив може викликати захворювання верхніх дихальних шляхів у вигляді катаральних запалень слизової носа, гортані та легень. При частому і тривалому перебуванні в запиленій зоні можливі хронічні отруєння організму, в основному від впливу фтору. Це може проявитись як ураження суглобів і зубів (остеосклероз), органів дихання, нервової та серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок.


Тому особи, які працюють з мінеральними добривами, повинні дотримуватись певних заходів захисту. Добрива необхідно утримувати в такій тарі, щоб виключити пилоутворення. Оскільки пил діє на шкіру і слизові оболонки, треба користуватись спецодягом, рукавицями та захисними окулярами. При відсутності спеціального респіратора для захисту органів дихання і очей від пилу можна самому виготовити маску з 12 шарів марлі.


Під час роботи в запилених місцях не слід курити. Пити і їсти треба після ретельного промивання ротової порожнини, щоб не заковтувати пил у шлунок. Після роботи необхідно зняти спецодяг і добре помитись під душем. Їжа повинна бути насичена вітамінами (молоко, фрукти, овочі).


Перша допомога при отруєнні хімікатами:

- якщо отруєння виникло в приміщенні, то потерпілого треба вивести на свіже повітря, звільнити від одягу, забрудненого отрутохімікатами. Знімати одяг треба обережно, щоб уникнути потрапляння отрутохімікатів на шкіру потерпілого й особи, яка надає допомогу;

- якщо отрута потрапила до організму через шлунково-кишковий тракт, то слід дати потерпілому декілька склянок теплої води чи слабкого розчину марганцевокислого калію, чим викликати блювоту;

- після цього для зв’язування отрути потерпілому треба дати випити активоване вугілля, а потім – сольове послаблююче;

- у разі знепритомніння потерпілого повертають до тями з допомогою нашатирного спирту;

- при потраплянні отрутохімікатів в очі треба їх старанно промити водою чи двовідсотковим розчином харчової соди;

- треба обов’язково звернутись до лікаря по медичну допомогу.  


1587Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: