Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 15 квітня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/04/15/pitannja-zabezpechennja-naselennja-bezpechnoju-pitnoju-vodoju-e-osoblivo-aktualnim-v-umovah-skladnoi-epidemiologichnoi-situatsii.htm
суспільство, 15 квітня 2020

Питання забезпечення населення безпечною питною водою є особливо актуальним

пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


На цьому наголосила начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області Олена Черненко на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Захід пройшов під головуванням очільника Кіровоградської ОДА Андрія Балоня.


Під наглядом Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області знаходяться 3013 джерел нецентралізованого водопостачання (2351 громадських колодязів, 168 артезіанських свердловин, 5 каптажів) та 289 водогонів, які забезпечують населення централізованим водопостачанням. З них 22% водогонів не відповідають чинним нормам (2018 рік - 15%, 2017 рік – 18,2%, 2016 рік – 18,2%). В більшості випадків порушення виявляють на сільських та селищних водогонах.


963 джерела нецентралізованого водопостачання та 12 водогонів залишаються без балансоутримувачів: по одному водогону в Олександрійському, Олександрівському та Маловисківському районах, де жителі самостійно утримують свердловини та водонапірні вежі, 9 водогонів у Бобринецькому районі.


За результатами заходів державного нагляду (контролю) об’єктів централізованого водопостачання у 2019 році в 67,4% випадків виявлені порушення санітарних норм (2018 рік – 88,1%). Це свідчить про незадовільне обслуговування об’єктів питного водопостачання балансоутримувачами, що є порушенням вимог чинного законодавства.


Для оцінки якості та безпечності питної води в рамках державного нагляду (контролю) проведено 6739 досліджень води питної з централізованих та нецентралізованих джерел водопостачання, з яких 0,14% зразків не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками, 8,82% - за санітарно-хімічними, 4% - за радіологічними. За органолептичними показниками всі перевірені зразки відповідали гігієнічним вимогам.


Водночас у воді з 5 дошкільних навчальних закладів області встановлено перевищення вмісту нітратів (Благовіщенський, Долинський, Кропивницький, Компаніївський та Новоархангельський райони).


Низький відсоток проведення профілактичної дезінфекції відзначається на об’єктах централізованого водопостачання в Бобринецькому, Голованівському, Кропивницькому, Компаніївському, Новоархангельському, Петрівському та Світловодському районах. 100% на водогонах була проведена профілактична дезінфекція в м. Кропивницький, м. Олександрія, м. Світловодськ, Вільшанському, Гайворонському, Добровеличківському, Долинському, Знам'янському, Новгородківському, Олександрівському та Устинівському районах.


На об’єктах нецентралізованого водопостачання (колодязі, свердловини, каптажі) низький відсоток проведення профілактичної дезінфекції в м. Кропивницький, м. Олександрія, м. Світловодськ, Бобринецькому, Голованівському, Гайворонському, Добровеличківському, Кропивницькому, Новоархангельському, Новоукраїнському, Петрівському, Світловодському та Устинівському районах. Водночас 100% була проведена профілактична дезінфекція на об’єктах нецентралізованого водопостачання у Вільшанському, Долинському, Маловисківському, Новгородківському, Олександрівському та Устинівському районах.


Олена Черненко зазначила, що в період карантину якість і безпечність води мають бути в пріоритеті. Адже вода є однією зі складових профілактики поширення коронавірусної інфекції та використовується для проведення протиепідемічних заходів, дезінфекцій та обробок. Наразі Держпродспоживслужба Кіровоградщини проводить перевірки водогонів, громадських нецентралізованих джерел, якими користуються люди, а також каналізаційних очисних споруд для визначення стану обробки води, яка надходить населенню, та каналізаційних стічних вод, цикл яких закінчується на об’єктах довкілля.


Водночас органам місцевого самоврядування необхідно забезпечити запас дезінфікуючих хлорвмісних засобів, проведення виробничого лабораторного контролю води та відновлення очисних споруд населених пунктів.

           


1688Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: