Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Вікторія Семененко, PR-менеджер БО "100 відсотків життя. Кропивницький"
Дата: 8 квітня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/04/08/vil-pozitivnii-ja-zrozumiv-tsinnist-svogo-zhittja.htm
суспільство, 8 квітня 2020

ВІЛ-позитивний: Я зрозумів цінність свого життя

Вікторія Семененко, PR-менеджер БО "100 відсотків життя. Кропивницький"


Чи буду я жити завтра? Чи побачу свою дитину? Це перші запитання, які промайнули в голові Степана, коли йому діагностували ВІЛ-позитивний статус.


- Я подумав, що втратив все – роботу, жінок, дитину. Я був холостяк. Мене влаштовували вільні стосунки без обов’язків. В однієї жінки від мене була дитина, ми разом проводили вихідні. Я їм допомагав. Та в один момент мені, ніби, обрізали крила, коли сказали про два діагнози. А все почалося з того, що в мене з’явився дивний висип, я відчував сильну втому, хоча фізично нічого такого не робив. І ще були деякі симптоми, про які не хочу казати. Врешті, вони змусили мене піти у лікарню. Гепатит С і ВІЛ – це два діагнози, які вибили мене із життя. Відтоді, я майже жив у лікарні, змінюючи стаціонарні відділення, - розповідає 40-річний Степан.


Каже, що потрібен був певний час, аби він морально змирився з діагнозами. І якби не допомога Ольги Іваненко - соціального консультанта проекту «HealthLink» «Прискорення сталої відповіді епідемії ВІЛ/СНІД на Кіровоградщині», що втілює БО «100 відсотків життя. Кропивницький», він би не викарабкався.


- Коли я познайомилася із Степаном він був зневірений. Скаржився, що втратив все, що крім дитини у нього нікого немає. Власне, я і почала його переконувати, що він потрібен дитині, що заради неї треба жити, що пізніше зустріне справжнє кохання, адже на все свій час. Я йому сказала: «У тебе є шанс. Бери себе в руки. Твої захворювання безпечні, якщо їх лікувати». Щоб допомогти Степану повірити в себе, була проведена не одна консультація. І щоразу я бачила, як він стає впевненішим, як його самопочуття покращується. Він почав приймати АРТ-терапію. Вже за кілька місяців Степана виписали з лікарні і він повністю змінив своє життя, - розповідає Ольга Іваненко.


Відтоді минуло близько року. Степан вилікував гепатит С. Влаштувався на роботу. Приймає АРТ-терапію і почуває себе добре.


- Я зрозумів цінність свого життя. На жаль, такою цінною. Та в кожного свій шлях… Я не чекав поки мене візьмуть в чергу на державну програму з лікування гепатитів. А поїхав за кордон на роботу, заробив кошти і купив необхідні ліки. Почав активно підвищувати свій імунітет, вживати вітаміни, вести здоровий спосіб життя. Терапія від ВІЛ-інфекції видається безкоштовно. Я сумлінно приймаю ліки і почуваюся набагато краще. Коли я приїжджаю із заробітків, намагаюся більше часу проводити із сином. Я вдячний проекту HealthLink і своєму соціальному консультанту Ользі Іваненко, яка допомогла мені повірити в свої сили, - насамкінець нашої розмови каже Степан.


Знати свій ВІЛ-статус важливо. Завітайте до свого сімейного лікаря та пройдіть обстеження на ВІЛ.



1930Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: