Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 2 березня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/03/02/zamaskovana-u-gri-smert.htm
суспільство, 2 березня 2020

Замаскована у грі смерть

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Сучасне покоління людей нерозривно пов’язане з інформаційними технологіями, які впливають на всі сфери суспільного життя, на всіх і на кожного. Діти – не виняток, адже перебувають під впливом нескінченного потоку інформації, який лине з екранів телевізорів і комп’ютерів.


Але обсяги цієї інформації в багато разів перевищують можливості дітей сприймати її. Підраховано, що навіть п’ятирічні діти не відходять від телевізора в середньому до п’яти годин на день! А що вже казати про старших. У їхньому розпорядженні не тільки телевізор, а й комп’ютер. Він притягує, як магніт, і міцно тримає у своєму полоні.


Діти з головою поринають в ігровий світ. Надмірне ж захоплення телевізором, Інтернетом, комп’ютерними іграми веде до втрати відчуття реальності. Це впливає на сприйняття цінності життя, розмиває межу між життям і смертю. Захоплюючись комп’ютерними іграми з безкінечною стріляниною, дитина-гравець ототожнює себе з віртуальними героями, вважаючи себе такою ж непереможною, невразливою та здатною до оживлення після смертельного поранення чи загибелі в грі. Тому підлітки й не вбачають небезпеки в тих іграх, які останнім часом заполонили соціальні мережі. Ідеться, зокрема, про удушення.


Механізм гри полягає в затисканні сонної артерії на шиї дитини, через що настає короткочасна непритомність та галюцинації, гравець відчуває ейфорію. Такі забавки мають багато назв: «На сьомому небі», «Космос», «Собачий кайф», «Блакитна мрія», «Гра в хустинку» тощо.


І хоч у назві останньої фігурує хустинка, але це не означає, що тільки її використовують підлітки для досягнення ейфорії. У хід ідуть і мотузки, і паски, шнурки, рушники, шарфи тощо. Тому батьки повинні звертати увагу на місцезнаходження подібних речей.


На те, що дитина схильна до небезпечних розваг, також можуть вказувати: ознаки замкнутості, безпорадності, відчаю, дратівливості, пригніченості, поява девіантних друзів або проблемної компанії, розсіяна увага, падіння успішності, почервонілі білки очей, хворобливий рум’янець, втрата концентрації, уповільнення рухів і реакцій, характерні сліди на шиї, скарги на головні болі, слабкість у тілі тощо. З’ясувати причини таких виниклих ознак може лише фахівець, тому батьки повинні негайно проконсультуватися з медиками.


Крім того, необхідно оточити дитину увагою, турботою й любов’ю. А сучасні батьки мало спілкуються з власними дітьми. Часто підлітків «виховують» вулиця, сумнівна компанія. Варто зазначити, що підлітки особливо чутливі до того, як сприймають їх однолітки. І для багатьох із них важливе їх визнання однолітками. Потреба в самоствердженні настільки сильна, що заради визнання однолітками підліток здатний на будь-які вчинки. Тож як не включитися в гру із шарфом на шиї, коли на тебе дивиться вся компанія?!


Незалежно від місця проведення розваг і кількості учасників, такі маніпуляції є вкрай небезпечними для здоров’я і життя дітей. Медики попереджають, що за миттєвою насолодою може настати інсульт або навіть смерть. Трагічний випадок стався із семикласником зі Сміли, котрий так і не отямився під час небезпечної гри вдома.


Шановні батьки, не зайвим буде з’ясувати, наскільки ваші діти обізнані із загрозами інформаційного середовища. Особливо в канікулярний час, будьте пильними, коли в дітей з’являється багато вільного часу й різних спокус. Частіше спілкуйтеся з дітьми, обговорюйте їхні невдачі й успіхи, пропонуйте свою допомогу. Не стійте осторонь хвилювань і проблем власних дітей, із розумінням ставтеся до їхніх бажань. Адже дитина прагне відчувати себе потрібною й захищеною від усіляких негараздів.


фото - умовне

2163Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: