Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Інгульський СТЕП
Дата: 6 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/02/06/zagadkove-selo-verbljuzhka.htm
суспільство, 6 лютого 2020

Загадкове село Верблюжка

Інгульський СТЕП


Загадкове с. Верблюжка (нині в Новгородківському р-ні, Кіровоградської обл.) - на врізці до карти князівства Литовського 1613 р. (є в інтернеті) вказане "Верблюжське поселення" поруч з річкою Інгулець, а вище - Чорний ліс.


Одна з легенд, які дійшли до нас від пращурів (записала Кудіна О.): "За часів Нової Січі по берегах річки Верблюжки – правої притоки Інгульця було кілька зимівників запорізьких козаків Бугогардівської паланки. На їх місці близько середини XVIІІ ст. і виник населений пункт.


В історичних документах згадується, що ряд балок навколо села носили однойменні назви: Велика Верблюжка, Суха Верблюжка, Верблюжка. Ця місцевість була колись лісостепом з повноводною, незамерзаючою, з гарячими джерелами річкою і використовувалася для випасання чи стояння гуртів або караванів верблюдів татарських орд, що зосереджувалися у Чорному лісі в районі Знам’янки, і називалась Верблюжим байраком.


Про походження назви місцевості та села існує легенда, яка розповідає про караван верблюдів, який затонув на тій річці разом з людьми та багажем. З тих пір люди, що жили поблизу річки і бачили все те, почали називати річку Верблюжкою. А невдовзі потому і село, яке розрослось на тому місці, назвали Верблюжкою.


Перекази донесли до нашого часу і назви кутків села: Ковалівка - де проживали ковалі; Жидівка – де євреї відкрили шинки, лавки та аптеку; Литва – де жили литовці та поляки, Щербинівка – де жили сімї Щербинів; Царівка – де жили царські звільнені за заслуги селяни".


На картах Московії 2-ї пол. 18 ст. присутня як запорозька слобода, одна з небагатьох на кордоні з Слобідським полком.


До вашої уваги план військового поселення Верблюжки сер. 19 ст. (фонди ДАКрО). Щоб збільшити фото натисніть на нього


Інгульський СТЕП

2492Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: