Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватний нотаріус Кропивницького міського міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна
Дата: 5 лютого 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/02/05/podil-maina.htm
суспільство, 5 лютого 2020

ПОДІЛ майна

Приватний нотаріус Кропивницького міського міського нотаріального округу Новицька Ірина Олександрівна

За фізичними властивостями Цивільний кодекс України поділяє всі речі на подільні і неподільні.  Відповідно до статті 183 Кодексу подільною є річ, яку можна поділити без втрати її цільового призначення. І навпаки - неподільною є річ, яку не можна поділити без втрати її цільового призначення.  При визначенні можливості поділу або виділу частки з об’єкта нерухомого майна враховується належність речі до подільної або неподільної.

  Відповідно до статті 367 Кодексу майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними. Кожен зі співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності.

  Разом із тим, Кодекс встановлює порядок виділу та поділу майна, що належить особам на праві спільної сумісної власності.  У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

  При виникненні конфліктної ситуації, яка унеможливлює добровільне встановлення порядку користування спільним майном між співвласниками, такий порядок користування може встановити тільки суд. 
 Тож, виділ у натурі частки із майна - це поділ одного  об’єкту (будинку, комплексу)  на самостійні об’єкти нерухомого майна, з власним входом та допоміжними приміщеннями та спорудами.
  Документи, що необхідні:

1. Договори про виділ частки в натурі майна (поділ), право власності на яке підлягає реєстрації, посвідчуються нотаріусом на підставі документів, що посвідчують право власності на таке майно, або на підставі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, якщо державну реєстрацію права власності на нерухоме майно проведено без видачі документа, що посвідчує таке право.

2. Одночасно з посвідченням договору про виділ частки в натурі (поділ) житлового будинку, будівлі або споруди нотаріусом посвідчується договір про виділ частки в натурі на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього разом з іншими документами нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Якщо земельна ділянка не приватизована, то з оглядом до ст. 377 Цивільного кодексу України, для оформлення договору про поділ будівлі, необхідно отримати кадастровий номер на земельну ділянку.

   3. Інженером з інвентаризації нерухомого майна виготовляється технічний паспорт на об’єкт, що у спільній частковій власності. (відповідно до  Інструкції  про  порядок  проведення технічної  інвентаризації об'єктів нерухомого майна,  затвердженої наказом Держбуду України  від  24.05.2001  N  127  зареєстрованої в   Міністерстві  юстиції  України  10.07.2001  за N 582/5773 (із змінами). 

  4.  У висновку спеціаліста про можливість поділу об’єкту нерухомого майна, виданого інженером з інвентаризації нерухомого майна, встановлюється технічна можливість поділити в натурі на окремі об’єкти нерухомості, які є фактично відокремлені один від одного, мають окремі в’їзди/виїзди, розташовані на земельній ділянці, відповідно до їх фактичного володіння та користування. А також зазначається яке саме майно перебуває  у фактичному володінні та користуванні та може бути виділене в натурі.(підстава ІНСТРУКЦІЯ
 щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об'єктів нерухомого майна). А також виготовляються уже різні технічні паспорти, на об’єкти, що виникнуть в результаті поділу.

  Майте на увазі, не підлягають поділу об’єкти, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти нерухомого майна.

5. Управлінням міськбудування та архітектури надається окрема адреса майну, що виділяється, у вигляді довідки.

У зв’язку з укладенням такого договору право спільної часткової власності  на об’єкт що був, припиняєтьсяікожна із сторін набуває право власності на нерухоме майно, що переходить до неї згідно як на окремий, виділений в натурі об’єкт нерухомого майна. Такий  договір являється для кожної із сторін документом, що посвідчує право власності на майно, яке утворилося внаслідок поділу об’єкта нерухомого майна в натурі.

1942Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: