Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 20 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2020/01/20/hvoroba-kotjachih-podrjapin.htm
суспільство, 20 січня 2020

Хвороба котячих подряпин

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Хвороба котячих подряпин, або по-науковому доброякісний лімфоретікулез, – це інфекційна хвороба, що виникає після подряпини, укусу чи тісного контакту з кішками й характеризується помірно вираженою загальною інтоксикацією, а також збільшенням лімфатичних вузлів, найближчих до місця впровадження інфекції. Іноді страждає нервова система.


Хворіють переважно діти та люди молодше 20 років, найчастіше восени та взимку. Захворювання зустрічається у вигляді одиничних випадків. Збудник – бактерія Bartonella henselae. Резервуар і джерело інфекції – кішки, у яких збудник хвороби є представником нормальної мікрофлори порожнини рота. Бактерія потрапляє в організм кішки через укуси бліх, заражених від інших тварин, і може проникати в клітини їхніх кровоносних судин.


Для зараження цим неприємним інфекційним захворюванням деколи достатньо невеликого укусу або однієї котячої подряпини на тілі людини. За статистикою, до 40 відсотків кішок можуть бути носіями цих бактерій у певні моменти свого життя, не виявляючи ніяких видимих ознак цього. Хвороба котячих подряпин не переходить від людини до людини.


Симптоми


Інкубаційний період найчастіше складає два – три тижні. Хвороба починається з підвищення температури до 38–39 °С, яка тримається від декількох днів до двох тижнів. Симптоми: головні і м'язові болі, іноді порушення функції кишечника, висипання на шкірі. У місці котячої подряпини виникає сильний запальний процес: опухає тканина навколо рани, з'являється червонувата гнійна виразка. Одночасно з'являється найбільш характерний і постійний симптом хвороби – реґіонарний лімфаденіт (уражень зазнають ліктьові, пахвові, рідше підщелепні, привушні й інші лімфатичні вузли). Досягши своєї максимальної величини, вражений лімфовузол з часом починає зменшуватися. Іноді він також самостійно розкривається в результаті нагноєння. Важче хвороба котячих подряпин протікає в людей зі слабкою імунною системою або інфікованих вторинними інфекціями іншого роду. У деяких хворих захворювання ускладнюється менінгітом або іншими ураженнями нервової системи.


Основні прояви захворювання:


котячі подряпини або укуси довго не заживають; 


- область почервоніння навколо подряпини або укусу продовжує зростати через два дні після контакту з кішкою;


- лихоманка триває протягом декількох днів після пошкодження шкіри кішкою;


- хворобливість і збільшення лімфовузлів протягом більше двох або трьох тижнів після контакту з твариною;


- біль у кістках або суглобах, черевний біль (без лихоманки, блювання або діареї) або незвичайний ступінь втоми через два або три тижні після укусу кішки.


Лікування


Відсутність спеціальних засобів, що впливають на Bartonella henselae, трохи ускладнює процес терапії. Курс лікування переважно складається з антибактеріальних препаратів і ліків, що зміцнюють імунітет. При нормальному стані імунної системи лікування відбувається протягом одного або двох місяців. Після перенесеного захворювання розвивається стійкий імунітет до паличок Bartonella henselae. 


Профілактичні заходи:


- профілактика й лікування бліх у кішок: обробка вовни кішки спеціальними засобами для захисту від бліх, огляд, миття кішки дезінфікуючими шампунями;


- місце подряпини або укусу потрібно негайно промити двовідсотковим розчином перекису водню або препаратом «Мірамістин», а потім дезінфікувати йодом або зеленкою.



2424Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: