Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 17 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/12/17/vivilnjaemo-pratsivnika-pensionera-viplata-vihidnoi-dopomogi.htm
суспільство, 17 грудня 2019

Вивільняємо працівника-пенсіонера: виплата вихідної допомоги

Юридичний відділ Кіровоградського обласного центру зайнятості


Чи виплачувати вихідну допомогу працівникові, який отримує пенсію за вислугу років? Чи можна виплатити такому працівнику вихідну допомогу у разі, якщо він звільниться за власним бажанням до закінчення двомісячного строку попередження про звільнення через скорочення штату? Чи може пенсіонер після звільнення зареєструватися як безробітний і отримувати допомогу по безробіттю?


Про виплату вихідної допомоги мова йде у ст. 44 КЗпП. Нормами цієї статті передбачено: при розірванні трудового договору із працівником внаслідок скорочення чисельності або штату працівників (підстава, зазначена у п. 1 ст. 40 КЗпП) співробітнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.


Зауважимо, що ст. 44 КЗпП не містить інших уточнень стосовно виплати вихідної допомоги при звільненні працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.


Працівнику-пенсіонеру, який підлягає звільненню у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників (як і іншим «звичайним» працівникам, які звільняються за цією підставою), необхідно виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку.


Працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів), з якими розривають трудовий договір унаслідок скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП), персонально попереджають про таке звільнення не пізніше ніж за два місяці (ст. 49-2 КЗпП). Після закінчення вказаного двомісячного строку, попереджені працівники підлягають звільненню через скорочення чисельності або штату працівників за підставою п. 1 ст. 40 КЗпП.


Дійсно, до закінчення строку попередження, передбаченого ст. 49-2 КЗпП, працівника можна звільнити за його власним бажанням згідно зі ст. 38 КЗпП (розірвання трудового договору з ініціативи працівника). Проте, при звільненні за підставою ст. 38 КЗпП працівнику не належить виплата вихідної допомоги.


Пенсіонер, який отримує пенсію за вислугу років, не може бути зареєстрований як безробітний в центрі зайнятості. Про це свідчить п. 1 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, у якій зазначено: статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років). Оскільки пенсіонери, які отримують пенсію за вислугу років, не підлягають реєстрації у центрах зайнятості області, їм не належить виплата допомоги по безробіттю.



1629Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: