Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 2 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/12/02/nebezpeka-vid-vidkritih-kanalizatsiinih-ljukiv.htm
суспільство, 2 грудня 2019

Небезпека від відкритих каналізаційних люків

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Блага цивілізації інколи можуть завдати шкоди. Як, наприклад, відкриті каналізаційні люки, до яких часом потрапляють люди. 


У таких випадках постраждалі звинувачують комунальників, закликаючи їх навести лад у своєму господарстві. Ті ж нарікають на «мисливців за металом». Згідно зі статистичними даними, в Україні від падіння у відкриті каналізаційні люки люди потерпають майже щомісяця.


Найчастіше потрапляють до такої пастки діти, результатом чого є тяжкі травми, а інколи й загибель дитини. Рятувальники попереджають, що небезпечні не лише відкриті люки, а й каналізаційні отвори з незакріпленими кришками, які, перевертаючись, також можуть стати причиною травмування або загибелі людини.


Потрапивши до такої пастки, слід озирнутися, адже в багатьох таких колодязях є металеві сходи, якими можна вибратися нагору. Якщо ви не отримали серйозних травм та можете піднятися нагору самостійно, то радимо зробити це якнайшвидше, адже часто в каналізації накопичується отруйний газ. Якщо немає можливості самостійно вибратися, то намагайтеся будь-яким чином привернути до себе увагу: голосно кричіть, стукайте по трубах. Спробуйте повідомити про себе за допомогою мобільного телефона, набравши номер служби порятунку 101.


Якщо вам пощастило вибратися, то не полишайте справу напризволяще: у вас є право звернутися до суду для компенсації від організації, що відповідає за цей конкретний люк. 


Аби уникнути таких прикрих випадків, радимо дотримуватися простих правил. З настанням сутінок намагайтеся триматися освітлених ділянок вулиць, уважно дивіться під ноги, користуйтеся кишеньковим ліхтариком. Прямуючи темними вулицями, намагайтеся сконцентруватися, не відволікайтеся прослуховуванням музики та розмовами по мобільному телефону.


Оминайте місця, де лунають звуки дзюркотіння води з-під землі та виходить пара, відчувається легка вібрація ґрунту під ногами, видно калюжі з коловоротами посередині, просідання асфальту тощо. Ці ознаки можуть вказувати на прорив водопровідних або теплових труб.


У разі виявлення таких місць слід по можливості позначити небезпечні ділянки підручними засобами, наприклад, гіллям, та повідомити про них комунальним службам.   



1277Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: