Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 26 листопада 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/11/26/provedennja-deratizatsiinih-zahodiv-profilaktika-infektsiinih-zahvorjuvan-jaki-rozpovsjudzhujut-grizuni.htm
суспільство, 26 листопада 2019

Проведення дератизаційних заходів – профілактика інфекційних захворювань, які розповсюджують гризуни

Інформує пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Актуальною проблемою для Кіровоградщини є розповсюдження у міській та сільській місцевості гризунів, які завдають шкоду людині як збудники та носії небезпечних інфекційних захворювань, а саме: чуми, сказу, тифу, лептоспірозу, туляремії, геморагічної гарячки з нирковим синдромом (ГГНС) тощо. За період 2010-2019 років в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання на ГГНС: 14 випадків у Київській області, п’ять у м. Київ, по два випадки в Сумській та Закарпатській областях, один випадок у Львівській області. Останній випадок, що був зареєстрований 18 вересня поточного року, пов'язаний із захворюванням на ГГНС 22-річного жителя м. Львів.


На Кіровоградщині випадків захворювання людей на ГГНС не реєструвалося, однак два населені пункти області (с. Кам’янече Новоархангельського району, с. Оникієве Маловисківського району) відносять до ензоотичних територій, оскільки тут реєструвалися непоодинокі випадки виявлення інфекційних хвороб серед гризунів. До того ж обсяги дератизаційних заходів, направлених на боротьбу з мишовидними гризунами, значно скоротилися в останні роки. Це створює передумови для погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності на зооантропонозні інфекції, зокрема геморагічну гарячку з нирковим синдромом. Детальніше про ГГНС читайте за посиланням.


Оскільки ефективної лікувальної терапії або вакцини проти ГГНС не існує, мінімізувати ризик захворюваності можливо лише шляхом проведення на територіях та об’єктах дератизаційних заходів, спрямованих на запобігання розмноженню мишовидних гризунів та зменшення їх чисельності. Дератизація - це комплекс санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних та протиепідемічних заходів, які включають роботи з винищування та захисту від гризунів (у тому числі носіїв та розповсюджувачів інфекційних хвороб людини і тварин) у будівлях і спорудах населених пунктів, транспорті та у навколишньому середовищі. Щоб виключити повітряно-пиловий шлях зараження, треба контролювати використання засобів індивідуального захисту органів дихання працівниками, що проводять заходи з дератизації та прибирання.


Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: проведення дератизаційних робіт - це необхідна умова для безпечної життєдіяльності людини та стабільної роботи підприємств різних сфер діяльності. Про хвороби, збудниками та носіями яких є гризуни, та їх профілактику дізнавайтеся на нашому сайті, перейшовши за цим посиланням.




1935Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: