Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 29 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/10/29/pravila-povedinki-v-natovpi.htm
суспільство, 29 жовтня 2019

Правила поведінки в натовпі

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Психологи вважають, що натовп — це особливий біологічний організм, який діє за своїми законами. Потрапивши в некероване скупчення народу, важливо дотримуватися правил безпеки.


Поява натовпу можлива в місцях масового перебування людей (на концертах, під час проведення політичних акцій, на стадіонах після закінчення спортивних матчів тощо). Ситуація безпечна, допоки тисячі людей дотримуються правил поведінки та рухаються згідно із запланованими маршрутами. Проте при виникненні будь-якого інциденту чи перешкоди на шляху натовп перетворюється на джерело підвищеної небезпеки для життя та здоров’я людини. Протистояти натовпові важко. Навіть законослухняні люди іноді в натовпі можуть поводитися агресивно й неконтрольовано.


Щоб уникнути можливих неприємностей, необхідно дотримуватись основних правил поведінки в місцях масового перебування людей. Опинившись у місці проведення масового заходу, не намагайтесь потрапити в епіцентр. Пам’ятайте, що ніяке видовище не компенсує можливі незручності чи травми в натовпі. Наперед вивчіть шляхи можливої евакуації при відвідуванні місць масового зібрання людей. Зверніть увагу на запасні виходи та маршрути.


Найбільш небезпечне явище в натовпі — це паніка, яка небезпечна тим, що блокує здатність реального сприйняття та раціонального мислення. А сигналом, поштовхом для масової паніки може слугувати поведінка людей з активно-панічною реакцією на надзвичайні події. Такі люди втрачають здатність реально сприймати події, стають збудженими, занадто рухливими, схожими на тварин, загнаних у пастку. Щоб повернутися з масового заходу неушкодженим, необхідно знати, як поводитися в натовпі.


Потрібно уникати великих скупчень людей. Під час масових заворушень намагайтесь обійти натовп, щоб не потрапити під дії працівників поліції. Якщо йдете на масовий захід, то не одягайте речей, які можуть за щось зачепитися (краватка, шарф, ланцюжок, сережки, мотузки, шнурки). Не взувайте взуття на високих підборах. Одяг краще застебнути на блискавку. Намагайтесь триматися подалі від скляних вітрин, огорож, турнікетів, сцени.


Якщо ви потрапили в натовп, то треба намагатися поступово вибиратися із центру до краю. Глибоко вдихніть і розведіть зігнуті в ліктях руки, щоб грудна клітина не була здавлена. Тримайтесь подалі від високих та повних людей чи тих, хто має громіздкі предмети або великі сумки. Намагайтесь не впасти, піднімайте ноги вище, ставайте на повну ступню, не робіть короткі кроки, не піднімайтесь навшпиньки, не тримайте руки в кишенях.


Якщо у вас щось упало (випало), то не намагайтесь його піднімати. У жодному випадкові не допускайте, щоб розв'язалися шнурки взуття. Заздалегідь затягніть їх вузлом! Шнурок, що розв'язався, загрожує падінням. Пам’ятайте, що падіння всередині натовпу, який рухається, небезпечне для життя. У разі падіння намагайтесь якнайшвидше піднятися на ноги. Якщо встати не вдається, то згорніться клубком, захистіть голову передпліччями, а долонями потилицю. При виникненні паніки намагайтесь зберігати спокій і здатність швидко і правильно оцінити ситуацію.



3596Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: