Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 28 жовтня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/10/28/vihovantsiv-navchalnih-zakladiv-neobhidno-zabezpechuvati-jakisnim-harchuvannjam.htm
суспільство, 28 жовтня 2019

Вихованців навчальних закладів необхідно забезпечувати якісним харчуванням

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Про це йшла мова під час урядової селекторної наради з регіонами під головуванням прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. У режимі онлайн у нараді взяла участь т.в.о. голови Кіровоградської облдержадміністрації Світлана Лобанова, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Ігор Бойчук, начальник Головного управління Національної поліції в області Роман Козьяков, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Володимир Таборанський та директор департаменту охорони здоров'я ОДА Олег Рибальченко.


Станом на 28 жовтня 2019 в Кіровоградській області в організованих дитячих колективах зареєстровано 3 спалахи гострої кишкової інфекції. За етіологічним фактором спалахи викликані збудниками ротавірусу (2 випадки) та патогенного стафілококу (1 випадок). Всього постраждало 24 особи, з них 23 - дитини віком до 18 років. Спалахи було зареєстровано на 2 адміністративних територіях області: в м. Кропивницький (ДНЗ №31 «Берізка», ДНЗ №62) та у Знам'янському районі (ДНЗ «Сонечко» Богданівської сільської ради).


Для з’ясування причин виникнення спалахів ГКІ спеціалісти Держпродспоживслужби області провели епідрозслідування та позапланові перевірки з лабораторним контролем, під час яких було виявлено порушення вимог санітарного законодавства. Винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності (накладено 5 штрафів), 10 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Діяльність закладів тимчасово призупинялася до усунення виявлених порушень.


Наразі під наглядом Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області перебувають 360 дошкільних навчальних закладів, 491 загальноосвітній навчальний заклад, 38 вищих навчальних закладів І-ІІ ступенів акредитації. З початку поточного року спеціалісти Держпродспоживслужби області провели 966 комісійних обстежень та позапланових перевірок. Було проінспектовано 823 заклади освіти, 67 харчоблоків, за заявами керівників обстежено 77 навчальних закладів. З питань дотримання вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів проведено 128 планових та 192 позапланових інспектування харчоблоків закладів освіти.


Під час проведення заходів державного нагляду 144 зразки готових страв досліджено на відповідність санітарно-хімічним показникам та калорійність, відхилень не виявлено. 140 проб готових страв досліджено за мікробіологічними показниками, в 9 з них виявлено загальне мікробне забруднення та кишкову паличку (6,4%).


До того ж проводився відбір проб харчових продуктів з метою виявлення фальсифікованої та небезпечної продукції. В результаті досліджень 46 проб харчових продуктів (масло солодковершкове, сметана, ковбасні вироби) у 4 випадках було виявлено фальсифікацію молочної продукції (Вільшанський, Знам'янський та Долинський райони).


За результатами лабораторних досліджень було прийнято чотири Рішення про тимчасове припинення обігу харчової продукції (масло солодковершкове) загальною вагою 11.958 кг. Інформація щодо подальшого реагування направлялася до Головних управлінь відповідних областей та до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.



1804Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: