Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кіровоградський обласний центр зайнятості
Дата: 30 вересня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/09/30/zahist-prav-na-schaslive-ditinstvo-simeinii-patronat-jak-vid-pratsevlashtuvannja.htm
суспільство, 30 вересня 2019

Захист прав на щасливе дитинство: сімейний патронат як вид працевлаштування

Кіровоградський обласний центр зайнятості


Сьогодні, 30 вересня, в Україні вже водинадцяте відзначають День усиновлення. Проте,90% з більш ніж 100 тис. дітей, які перебувають в інтернатних установах, не мають статусу позбавлених батьківського піклування, що дозволяло б їх усиновити. Саме тому, актуальним у сучасному українському суспільстві є організація патронатних сімей.Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.


26 січня 2016 року у нашій країні був ухвалений Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який вперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім'я.


Для України це нове явище, проте в розвинених країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.


Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками або іншими її законними представниками.


Патронатна сім'я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців. За наявності обставин, що обґрунтовують потребу й доцільність перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя триваліший термін, орган опіки та піклування може його продовжити, однак не більш ніж до шести місяців.


Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів своєї сім'ї надає послуги з догляду, виховання і реабілітації дитини у своїй сім'ї.


Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини і відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини у себе вдома.


Рішення про введення послуги з патронату над дитиною ухвалюють місцеві державні адміністрації або виконавчі органи місцевих рад.


Оплата послуг за патронат над дитиною


Прийомній сім'ї з державного бюджету виплачуються такі різновиди соціальних виплат:


- Соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім'ю, в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку (зараз прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 1626 грн, для дітей від 6 до 18 років – 2027 грн).


- Оплата послуг патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка проводиться в розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць (зараз прожитковий мінімум для працездатної особи становить 1921 грн).


Якщо в сім'ї патронатного вихователя є дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш ніж на 50 відсотків.


Сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя


Призначення і виплата соціальної допомоги, грошового забезпечення та сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя виконується Управлінням праці та соціального захисту населення за місцем проживання патронатного вихователя відповідно до «Порядку оплати послуг патронатного вихователя і виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №148 від 16.03.2017.


Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім'ю патронатного вихователя до дня вибуття з такої сім'ї.


Обов'язки патронатного вихователя:


- забезпечувати надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини в сім'ї патронатного вихователя, піклуватися про її моральний і фізичний стан, нести відповідальність за її життя і здоров'я;


- створювати належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей;


- представляти в межах своїх повноважень інтереси дитини у відповідних закладах та організаціях;


- взаємодіяти з працівниками служби у справах дітей, соціального закладу, вживати заходів, які передбачені індивідуальним планом соціального захисту дитини;


- співпрацювати з батьками або законними представниками дитини для подолання складних життєвих обставин в межах та у спосіб, визначених органом опіки та піклування.


Оскільки надання послуг з патронату над дитиною – це вид тимчасової зайнятості (здійснюється сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя)і, відповідно, зараховується до стажу, цей шляхетний вчинок також може стати видом зайнятості для безробітних Кіровоградщини.


Якщо ви шукаєте роботу і бажаєте дізнатись більше про організацію патронатного виховання – звертайтесь до найближчого, за місцем вашого перебування, центру зайнятості Кіровоградської області.



1519Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: