Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Лимар О.А., Новицька І.О.
Дата: 12 вересня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/09/12/jak-rozporjadzhatisja-zemelnoju-diljankoju-scho-perebuvae-u-spilnii-chastkovii-vlasnosti-.htm
суспільство, 12 вересня 2019

Як розпоряджатися земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності?

Приватні нотаріуси Кропивницького міського нотаріального округу Лимар О.А., Новицька І.О.

Досить поширеними є ситуації, коли земельні ділянки належать декільком співвласникам.


Земельна ділянка може знаходитись у спільній власності з визначенням частки кожного з учасників спільної власності (спільна часткова власність) або без визначення часток учасників спільної власності (спільна сумісна власність). Суб'єктами права спільної власності на земельну ділянку можуть бути громадяни та юридичні особи, а також держава, територіальні громади.

Сьогоднішня інформація для власників землі у  спільній частковій власності.

Право спільної часткової власності на земельну ділянку виникає:

- при добровільному об'єднанні власниками належних їмземельних ділянок;
-   при придбанні у власність земельної ділянки двома чи більше особами за цивільно-правовими угодами;
- при прийнятті спадщини на земельну ділянку двома або більше особами;

-за рішенням суду.


Зверніть увагу!

Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку.

Слід ініціювати зустріч співвласників земельної ділянки, що перебуває у спільній частковій власності. Представляти співвласника також може уповноважена ним особа, якій видано відповідне дорученням. Співвласникам варто домовитись про порядок володіння і користування земельною ділянкою, а також підготувати проект відповідного договору. Договір про спільну часткову власність на земельну ділянку укладається в письмовій формі і посвідчується нотаріально.

 Учасники спільної часткової власності на земельну ділянку повинні чітко усвідомлювати свої права та обов’язки, зокрема:

- Учасник спільної часткової власності має право вимагати виділення належної йому частки із складу земельної ділянки як окремо, так і разом з іншими учасниками, які вимагають виділення, а у разі неможливості виділення частки - вимагати відповідної компенсації.

 -Учасник спільної часткової власності на земельну ділянку має право на отримання в його володіння, користування частини спільної земельної ділянки, що відповідає розміру належної йому частки.

- Учасник спільної часткової власності відповідно до розміру своєї частки має право на доходи від використання спільної земельної ділянки, відповідає перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільною земельною ділянкою, і повинен брати участь у сплаті податків, зборів і платежів, а також у витратах по утриманню і зберіганню спільної земельної ділянки.

При продажу учасником належної йому частки у спільній частковій власності на земельну ділянку інші учасники мають переважне право купівлі частки відповідно до закону.


Важливо знати!
Якщо договір між співвласниками про порядок володіння та користування спільним майном відповідно до їхніх часток у праві спільної часткової власності посвідчений нотаріально, він є обов'язковим і для особи, яка придбає згодом частку в праві спільної часткової власності на це майно.


2068Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: