Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Ірина Ткаченко, фото - Олексій Каприця
Дата: 9 вересня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/09/09/festival-dobrih-praktik-gromad-kirovogradschini-2019-stav-prostorom-dlja-merezhuvannja-ta-spilnodii.htm
суспільство, 9 вересня 2019

Фестиваль добрих практик громад Кіровоградщини-2019 став простором для мережування та спільнодії

Ірина Ткаченко, фото - Олексій Каприця



Осінь для громад-партнерів Програми DOBRE на Кіровоградщині розпочалася яскравим “Фестивалем добрих практик громад-2019”, що відбувався7 вересня  2019 рокуу Малій Висці.  У мальовничому міському парку Маловисківської громади, яка стала громадою-партнером події, було створено фестивальне містечко з яскравими локаціями і тематичними фотозонами. 


Фестиваль став простором для мережування і спільнодії, платформою для обміну досвідом між громадами-партнерами Програми DOBRE: Маловисківською, Смолінською, Компаніївською, Новоукраїнською, Помічнянською, Дмитрівською, Новопразькою, Бобринецькою.



У програмі фестивалю - презентації місцевих ініціатив, проектів та дієвих практик, візійна сесія з очільниками громад, тематичні майстерні змін, майстерня флікерів, нагородження переможців конкурсу "Громада участі" та відзнаки за втілені місцеві ініціативи “Громади в дії”, ярмарок громад, мистецькі та гастрономічні локації. 



За успішне втілення місцевих ініціатив та використання інструментів участі для їх втілення відзнаки отримали місцеві ініціативи: “Вартові безпеки Новопразької громад” та “КотиКолесо”  - велобренд Новопразької громади; “Спорт єднає нас” (ініціативна група село Цибулеве, Дмитрівська громада), “Ініціативи єднають” (ініціативна група село Плоске, Дмитрівська громада), Громадський бюджет для громади (ініціативна група “Велика гривня”, Дмитрівська громада); “#ТутПотрібнаПарковка” (Маловисківська громада, ГО “Дієво”); “Мистецька платформа “Смолінські крила” (Смолінська громада, ініціативна група “Смолінські крила”); “Вірний друг” (ініціативна група з організації допомоги безпритульним тваринам, Компаніївська громад), “#ОбіцялиЗробили (Першотравенська ініціативна група, Компаніївська громада); Кіноплатформа у Бобринецькій громаді “Кіно там, де ти” (ГО “Центр територіального успіху, Бобринецька ОТГ”); “Кіно просто неба” (Молодіжна рада, Помічнянська громада), “Клуб жіночого розвитку на базі Мам-центру” (ГО “В єднанні сила”, Новоукраїнська громада).



Кульмінація офіційної частини Фестивалю - оголошення переможців Конкурсу «ГРОМАДА УЧАСТІ» на найкраще використання механізмів участі громадян у місцевому врядуванні в Кіровоградській  області. Конкурс тривав протягом літа, його завдання - заохотити громади активніше використовувати механізми участі та поширювати дієві інструменти залучення громадськості. Лауреатами в окремих номінаціях стали: Бобринецька міська об’єднана територіальна громада за прогресивне використання бюджету участі в громаді, Маловисківська міська об’єднана територіальна громада за широке залучення громадян до проектів участі, Новоукраїнська міська об’єднана територіальна громада - за досягнення компромісу в громаді через механізм “громадських слухань”.



«Вдався дуже гарний захід - у громад була можливість зустрітися один з одним, поговорити, обмінятися ідеями, досвідом, подивитися, що працює в тій чи іншій громаді і, можливо, взяти для себе цю практику. Про більшість практик, звичайно, вони можуть прочитати, але тут у них з’явилася можливість почути один одного, поставити запитання, дізнатися про абсолютно нові речі. Організовано було добре, це була можливість усім разом об’єднатися і обговорити нові ідеї. Можливо, наступного року ми залучимо об’єднані громади, які не є партнерами Програми DOBRE. Для того, щоб вони обмінялися досвідом і показали, що їм вдалося досягнути, та перейняли досвід громад, які працюють з DOBRE», - поділився враженнями директор Програми USAID DOBRE Беррі Рід.



Організатори заходу − громадська спілка «Громадські ініціативи України», Агенція сталого розвитку “Хмарочос”, регіональні партнери Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) у Кіровоградській області, у рамках впровадження проекту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», Маловисківська міська ОТГ − громада-партнер Фестивалю.



#ДобріЗміниДляГромади

#DOBRE

#ГІУ


***Програма Dobre USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз ( Global Communities ) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. Програма USAID DOBRE працює в 7 цільових областях: Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Кіровоградській та Тернопільській. DOBRE провела відбір на конкурентних та прозорих засадах та надаватиме пряму допомогу 75 об’єднаним територіальним громадам в цих областях.


Фоторепортаж Олексій Каприця


                      

1554Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: