Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Дмитро Шульга
Дата: 8 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/07/08/ditjachi-shahovi-klubi-oblasti-viznachili-kraschih.htm
суспільство, 8 липня 2019

Дитячі шахові клуби області визначили кращих

Дмитро Шульга


6 липня 2019 року місто Долинська приймало Чемпіонат області серед дитячих шахових клубів, у якому взяли участь, окрім господарів, команди Знам’янки, Новоукраїнки, Олександрії, та з юних гравців Долинської та Кропивницького було сформовано команду «Пішачки». Турнір відбувся за сприяння Долинської райдержадмінстрації (голова Сергій Омельченко), мецената Максима Собка та адміністрації РБК «Червона калина», де й проходили змагання.







Як розповів голова Федерації шахів та шашок Долинського району та головний суддя турніру, майстер ФІДЕ Олег Чижиков, це другий командний чемпіонат області, але по суті перший турнір обласного рівня, який відбувався за міжнародними стандартами з додаванням часу, адже забезпеченість сучасними електронними шаховими годинниками дозволила провести партії за системою 15 хвилин плюс 10 секунд за кожний хід. До того ж, усі команди грали в однакових умовах: однакові комплекти фігур, дошки, годинники; було облаштовано місце для аналізу партій не в ігровому залі. У перервах учасники чемпіонату мали змогу підкріпитися чаєм і смаколиками.




Фаворити визначилися фактично після першого туру: команди Знам’янки та Долинської «всуху» виграли у своїх суперників – Новоукраїнки та «Пішачків» відповідно, перша команда Олександрії здолала своїх земляків з другої команди 3:1. 


У наступному раунді знам’янчани з головними конкурентами «Олександрією-1» розходяться бойовим «миром», а команда Долинської з трьома виграними партіями проти однієї долає «Олександрію-2». У третьому турі за вищі місця у молодшій віковій групі мала шанси позмагатися команда Новоукраїнки, але після попередньої впевненої перемоги над «Пішачками», вони не змогли нав’язати боротьбу   «Олександрії-2».



Вирішальним і навіть трохи сенсаційним виявився четвертий тур. Перша команда Олександрії прогнозовано долає юних гросмейстерів з Новоукраїнки, а команда Знам’янки зазнає поразки у двобої із суперниками з Долинської (1,5:2,5), при тому що в попередньому раунді долинці змогли видряпати лише пів очка в протистоянні з «Олександрією-1». 


  А найбільш неочікуваним виявився результат у третій парі цього туру, в якій «Пішачки», котрі до того не здобули не те що жодної перемоги, а бодай нічиї, виграють на перших двох дошках в «Олександрії-2» і завдяки загальному рахунку 2:2 беруть перше командне очко. Але на цьому несподіванки завершилися. У фінальному раунді лідери очікувано перемагають, і, відповідно, остаточний розподіл місць це не змінює.


Таким чином, у старшій віковій групі перше місце здобуває «Олександрія-1», зі «срібним» результатом фінішує команда Знам’янки. У молодшій віковій групі перше місце виборюють господарі з Долинської, медалі срібного ґатунку здобуває друга команда з Олександрії, на третю сходинку піднімаються юні гросмейстери з Новоукраїнки. Окрім визначення переможців командного заліку, було нагороджено й кращих на кожній дошці. На першій та четвертій рівних не було олександрійцям Геворку Абовяну та Діані Урсаті відповідно. На другій та третій дошках найкращі результати у знам’янчан Матвія Борзенка та Нікіти Пуляєва відповідно. Також в рамках командного чемпіонату області відбувався й турнір майбутніх чемпіонів. Серед дівчат перемогу виборола Марія Солонько, а серед хлопців – Максим Толкущий.


  По завершенні чемпіонату просимо поділитися враження від одного з найбільш юних учасників чемпіонату, третьокласника кропивницької Гімназії імені Т. Шевченка Кирила Черних: «Я вперше був на такому турнірі й мені дуже сподобалося. У нашій команді «Пішачки» я був за другою дошкою, мені випали серйозні суперники, з ними було грати важко, але цікаво. До того ж, вони були старшими за мене, і я дуже радий, що одну партію мені вдалося виграти. І взагалі після цього чемпіонату моє бажання займатися шахами стало ще сильнішим!»




 

1811Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: