Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 14 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/06/14/nebezpeka-poruch-chomu-vazhlivo-zahischatisja-vid-komariv.htm
суспільство, 14 червня 2019

Небезпека поруч: чому важливо захищатися від комарів

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


З настанням літнього сезону збільшується кількість комах, зокрема комарів, та можливість отримати укус. Такий укус крім неприємних відчуттів може призвести до паразитарних захворювань, одне з яких - дирофіляріоз, що викликається гельмінтами-дирофіляріями.


Минулого року на двох адміністративних територіях Кіровоградської області (м. Кропивницький та м. Знам'янка) було зареєстровано 2 випадки захворювання людей на дирофіляріоз. Встановлено, що постраждалі захворіли внаслідок укусів комарів. У 2017 році в області було 4 випадки захворювання.


За офіційними статистичними даними дирофіляріоз, спричинений Dirofilariarepens - це єдиний трансмісивний гельмінтоз місцевого характеру, що реєструється в Україні і має тенденцію до зростання. Якщо за період з 1975 по 1996 роки на території України був зареєстрований лише 51 випадок, то за період з 2006 по 2016 роки уже 1706 випадків.


За останні 10 років найбільше хворих було зареєстровано у м. Київ та в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській областях. Кіровоградська область до переліку не входить, але поодинокі випадки все ж зустрічаються.


Ускладнення епідемічної ситуації з дирофіляріозу в Україні відбувається через сприятливі клімато-екологічні умови для виплоду комарів - активних носіїв збудників, неякісну регуляцію їх чисельності; наявність епізоотії (інфекційних хвороб) серед тварин, передусім собак - основних джерел інвазії, непроведення суцільної дегельмінтизації тварин, необізнаність населення щодо шляхів зараження, проявів захворювання, профілактики дирофіляріозу, в тому числі необхідності захисту від комарів.


Як правило, у випадку зараження внаслідок укусу комара дирофіляріоз проявляється у людей підшкірними вузлами або вузловими ураженнями легеневоїпаренхіми, в багатьох випадках хвороба перебігає безсимптомно.


Детальніше про те, як відбувається зараження, які перші симптоми захворювання та найголовніше як уберегти себе та рідних від дирофіляріозу читайте на нашому сайті за цим посиланням.



фото - Народна правда

1780Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: