Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Валентина Остапчук, фахівець з комунікації КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради»
Дата: 13 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/06/13/takih-ljudei-na-kirovogradschini-ne-bilshe-sotni.htm
суспільство, 13 червня 2019

Таких людей на Кіровоградщині не більше сотні

Валентина Остапчук, фахівець з комунікації КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради»


Генеральна Асамблея ООН проголосила 13 червня Міжнародним днем поширення інформації про альбінізм, починаючи з 2015 року. Згідно зі світовою статистикою, на 20 000 дітей народжується одна дитина з альбінізму - частковим або повним відсутністю пігменту меланіну. У людей цей дефіцит проявляється дуже світлою шкірою, білявим волоссям і віями  - йдеться у сьогоднішньому повідомленні  КНП «Регіональний центр громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради».


Альбіноси в своєму роді – унікальні люди, шкіра, волосся і очі яких позбавлені будь-якої пігментації. Їх організм синтезує вітамін D в п’ять разів швидше, ніж люди з темною шкірою. Також крім незвичайного зовнішнього вигляду, від звичайних людей у альбіносів ще й досить складне життя. Вони особливо чутливі до сонячного світла, більш схильні до деяких захворювань.


За статистикою у одного з 17 000 людей в світі є якась форма гена альбінізму. Приблизно 1 з 70 людей є носієм гена альбінізму. Якщо у обох батьків є ген альбінізму, ймовірність народження дитини з альбінізмом становить 25%. Вітіліго - ще один шкірний розлад, пов’язаний з альбінізмом, при якому тільки окремі ділянки шкіри втрачають пігмент. У 33%випадків вітиліго є спадковою хворобою.


Відомі люди з вітіліго: Майкл Джексон і модель Вінні Харлоу.


«Протягом поточного року до нас звернулося та було проліковано 63 особи. Як лікування ми використовуємо декоративну косметику, бо потрапляння прямих сонячних променів на уражені вітиліго ділянки шкіри може викликати опіки, навіть пухирі. Кардинально вітиліго, на жаль, сьогодні не виліковується. У лікувальній практиці ми використовуємо препарати міді та цинку і лікуємо ті системи та органи (наприклад, залози внутрішньої секреції), що можуть спровокувати цю хворобу. Ще використовуємо фотосенсибілюючі препарати. Наносимо гормональний крем (мазі використовуємо протягом 3-4 місяців), застосовуємо лампу зі слабким ультрафіолетовим випромінюванням та електрофорез із сульфатом міді», - зазначає лікар-дерматолог Кіровоградського обласного шкірно-венеричного диспансеру Ярослава Капелюшна.


Люди з цим відхиленням цілком можуть жити довгим і здоровим життям, як і інші. Одна з найбільших небезпек для них - це рак шкіри. Він легше розвивається від сонячної радіації через незахищеність пігментами.На жаль, методів профілактики не існує, бо досі не вивчено причини виникнення цього захворювання. Проте прогноз сприятливий, тому що вітиліго не викликає ураження внутрішніх органів – це лише косметичний дефект.


Важко уявити  та  в деяких країнах світу  альбіноси є об’єктом полювання різних племен і представників різних містичних релігій. В Україні ж, зазвичай, до цього ставляться спокійно, а блондинками із яскравими блакитними очима милуються, захоплюються і говорять компліменти.


Варто знати!! Вітиліго — не є заразним захворюванням. Вітиліго не підвищує вірогідність виникнення раку шкіри. Вітіліго не викликає сверблячки та хворобливості, вцілому воно є безпечним для здоров’я та проявляється у будь-якій расі і серед представників будь-якої нації, і не тільки у людей, а й  серед тварин.


      

2615Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: