Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Тетяна Дігтяренко, заступник начальника юридичного відділу Кіровоградського обласного центру зайнятості
Дата: 31 травня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/05/31/chi-mozhe-pidpriemstvo-priinjati-na-robotu-kur-erami-osib-u-vitsi-16-18-rokiv-.htm
суспільство, 31 травня 2019

Чи може підприємство прийняти на роботу кур'єрами осіб у віці 16-18 років?

Тетяна Дігтяренко, заступник начальника юридичного відділу Кіровоградського обласного центру зайнятості


Відповідно до ст. 188 КЗпП  України не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Як виняток – за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, – можна прийняти на роботу особу, яка досягла 15-річного віку. 


Нагадаємо, що ст. 190 КЗпП України передбачає, що законодавством визначені  роботи, на яких забороняється використання праці осіб молодше 18 років. Так, забороняється застосування праці таких осіб на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.


Забороняється залучати осіб молодше 18 років до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.


Але це ще не повний перелік заборон і обмежень, що стосуються використання праці молоді. Нагадуємо, що:


- всі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медогляду та надалі, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов'язковому медогляду (ст. 191 КЗпП);


- заборонено залучати працівників молодше 18 років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.


Крім того, ст. 193 КЗпП встановлює норми виробітку для молодих робітників, а ст. 194 цього Кодексу визначає розмір оплати праці працівників молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи.


Також Кодекс законів про працю України регулює питання, пов'язані зі щорічними відпустками працівників у віці до 18 років, обмеження щодо їхнього звільнення і розірвання трудового договору з неповнолітнім на вимогу його батьків або інших осіб (усиновителів, опікунів неповнолітнього, а також державних органів і службових осіб, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю).


Отже, якщо кур'єрська робота, на яку підприємство планує прийняти особу віком 16-18 років вкладається у перераховані законодавчі рамки, використання праці таких неповнолітніх осіб дозволено.


Однак необхідно пам'ятати про тривалість робочого дня для таких осіб.


Відповідно до ч. 1 ст. 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється: для працівників віком від 16 до 18 років - 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) - 24 години на тиждень.


Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої вище для осіб відповідного віку.


2971Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: