Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 23 травня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/05/23/do-uvagi-kerivnikiv-agroformuvan-rozpochalasja-masova-jaitsekladka-ta-vidrodzhennja-lichinok-shkidlivih-klopiv.htm
суспільство, 23 травня 2019

До уваги керівників агроформувань: розпочалася масова яйцекладка та відродження личинок шкідливих клопів

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за результатами проведених обстежень повідомляє про початок масової яйцекладки та відродження личинок шкідливих клопів у посівах зернових колосових культур.


Збереження технологічних і посівних якостей зерна передбачає проведення захисних заходів у посівах сильних і цінних пшениць за наявності 2-х і більше личинок на 1м2. Решту посівів обприскують за наявності 4-6 личинок на 1м2, насіннєвий ячмінь - 8-10 личинок на 1м2, товарні посіви - 20-25 личинок на 1м2. Заходи захисту посівів від клопа шкідливої черепашки слід проводити протягом 10-12 днів від завершення відродження личинок до появи їх четвертого віку, що відбуватиметься у першій половині червня. Оптимальним строком проведення заходів є момент закінчення цвітіння - початку молочної стиглості та наявності в посівах 15-30% личинок третього віку, що свідчить про відродження переважної більшості личинок.


В області також відмічається масовий літ та яйцекладка совки-гама та інших совок у посівах озимої пшениці, просапних культур, багаторічних трав, овочевих культур, на парових площах.


Для збереження врожаю необхідно провести масові обстеження посівів та за наявності ЕПШ вищезазначених шкідників провести захисні заходи препаратами, дозволеними до використання «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених для використання в Україні». Обробіток треба проводити згідно з правилами техніки безпеки при роботі з пестицидами та з дотриманням санітарних норм.


З біологічних заходів захисту посівів від совок за наявності економічного порогу шкодочинності совок (ЕПШ не менше 4-5 яєць на 1м2) застосовують випуск яйцеїда-трихограми згідно з методичними рекомендаціями. 


При виборі захисних заходів перевагу необхідно надавати екологічно безпечним методам. Адже широке застосування хімічних пестицидів, особливо при порушенні правил безпечного використання, має негативний вплив на людей та навколишнє середовище. До того ж використовувати біологічні препарати економічно вигідніше. Вартість обробки 1 га посівів трихограмою в декілька разів менша в порівнянні з вартістю хімічного методу.


Для отримання детальнішої інформації звертайтеся до управління фітосанітарної безпеки. Ми знаходимось за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 303, 304, 310; тел: (0522) 32 12 21.



1618Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: