Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Володимир Ткачов, із Києва - для сайту "Кіровоград24"
Дата: 18 квітня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/04/18/monetizatsija-subsidii.htm
суспільство, 18 квітня 2019

Монетизація субсидії

Володимир Ткачов, із Києва - для сайту "Кіровоград24"

З першого січня 2019 року набули чинності зміни до Закону України «Про житлово – комунальні послуги». Згідно яких житлові субсидії будуть виплачуватися споживачу в грошовій формі, тобто, буде проведена монетизація субсидій. Метою монетизації стало  створити прозорий механізм надання житлових субсидій та стимулювання громадян до економного споживання. Про це йшлося під час круглого столу, який відбувся днями у столиці, і на який запросили і нас. 

Після введених змін особа, яка отримала субсидію, має можливість отримувати її у грошовій формі. Це передбачає те, що тепер рахунки за комунальні послуги будуть приходити на повну суму, і після їх погашення зекономленими грошима людина зможе розпоряджатись за власним бажанням.

Якщо субсидія була призначена до 31 грудня 2018 року, то починаючи з березня 2019 субсидія буде нараховуватись у
готівковій формі. Готівкова форма надання субсидій впроваджена для тих, хто вже отримував субсидію за 2018 рік. Це передбачає виплату субсидії грошима безпосередньо громадянину. Пенсіонери будуть отримувати кошти одночасно з пенсією,або через банківський пенсійний рахунок. Решта одержувачів будуть отримувати через особистий рахунок Ощадбанку.

Якщо ж субсидія була призначена після 1 січня 2019 року, то особа отримує кошти через
безготівкову форму. За цією моделлю на кожного одержувача субсидії відкривається персональний рахунок в Ощадбанку для надходження житлових субсидій у грошовій формі. Субсидія буде нараховуватись з того місяця, як було подано звернення на її отримання. 

Важливо, щоб у отримувача не було заборгованості станом на травень 2019, оскільки саме в цей місяць відбуватиметься перепризначення субсидій на наступний рік. За 2019 рік на субсидії з держбюджету заплановано витратити 55.1  млрд. гривень.


За словами генерального директора Директорату сім’ї та соціальної підтримки Міністерства соціальної політики України  - Віталія Музиченка: 
«Монетизація підвищить ефективність житлових субсидій, забезпечить прозорий механізм їх надання, а також стимулюватиме громадян до ощадливого споживання.»

Виплати житлових субсидій у грошовій формі відповідають європейській практиці адресних субсидій, такий підхід Європі вже підтвердив свою ефективність. 


1559Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: