Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: was.media
Дата: 18 березня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/03/18/nailjutishii-gerb-ukraini-skifija-kirovogradska.htm
суспільство, 18 березня 2019

Найлютіший герб України: Скіфія Кіровоградська

was.media


На червоному іспанському щиті — лютий степовий орел з гострим клювом та злими очима. Жодних зв’язків з нацизмом. Кіровоградська область — земля скіфів, орел теж.


1998 року герб розробив голова місцевого відділення Українського геральдичного товариства Віталій Кривенко. Автор гасла, тодішній заступник голови облдержадміністрації Василь Сібірцев, вирішив, що орлу пасуватимуть слова «З добром до людей!».


З гаслом не влучили, але орел недарма посідає своє місце під тризубом. Цей хижий птах літав над степами сучасної Кіровоградської області з 7 до 3 століття до нашої ери, коли там, окрім орлів, водилися також скіфи.


Сімнадцять золотих платівок у вигляді орла з петлями на звороті 1763 року знайшли в богатому похованні скіфського вождя під курганом Лита могила неподалік села Копані (тепер — Знам’янський район Кіровоградської області). Тепер ці прикраси зберігаються в московському Ермітажі.


Перший відомий нам грецький історик Геродот залишив згадку про Кіровоградщину та місцевого правителя Аріанта, що проводив там перепис населення:


«… Між річками Борисфен [Дніпро] і Гіпаніс [Південний Буг] існує місцевість під назвою Екзампей. Один скіфський цар на ім’я Аріант захотів дізнатися чисельність скіфів. Він наказав усім скіфам принести по одному наконечнику стріли й кожному, хто не виконає, погрожував смертю. Тоді скіфи принесли таку силу-силенну вістер, що цар вирішив спорудити з них пам’ятник: він наказав виготовити з наконечників мідний котел і поставити в Екзампеї».


was.media

4214Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: