Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Матеріал підготовлено фахівцями Регіонального Центру Громадського Здоров'я Кіровоградської обласної ради
Дата: 6 березня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/03/06/sogodni-vsesvitnii-den-borotbi-z-glaukomoju.htm
суспільство, 6 березня 2019

Сьогодні Всесвітній день боротьби з глаукомою

Матеріал підготовлено фахівцями Регіонального Центру Громадського Здоров'я Кіровоградської обласної ради


Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій, а в тому, що при загальному непримітному перебігу, фінал у кожній з них один: невиліковна сліпота. 


Підступність цього захворювання полягає в тому, що в більшості випадків воно розвивається і прогресує безсимптомно. Частіше глаукома виникає по мірі старіння у віці 60-70 років, і може бути обумовлена певною будовою ока. 


На сьогоднішній день існують сучасні методи обстеження: комп’ютерна томограма ока, що оцінює диск зорового нерву, а також сучасна комп’ютерна переметрія, яка фіксує найдрібніші зміни в полі зору. Лікар-офтальмолог при огляді може виявити ознаки захворювання шляхом вимірювання внутрішнбоочного тиску, перевіркою гостроти зору, виявлення порушення поля зору.


«Всім після 40-ка років обов’язково перевіряти зір та внутрішньоочний тиск, особливо якщо у вас є інші захворювання судинної системи (артеріальна гіпертензія, вегето-судинна дистонія, мігрень, цукровий діабет). Глаукома піддається лікуванню. Незважаючи на те, що ушкодження зорового нерва при глаукомі незворотні, знижений до нормального рівень внутрішньоочного тиску і його регулярний контроль знижує потенційний ризик прогресування хвороби», – наголошує Людмила Скороход, завідуюча офтальмологічним відділенням КНП «Кіровоградська обласна лікарня Кіровоградської обласної Ради» 


Алгоритм лікування глаукоми включає медикаментозну терапію, лазерне та хірургічне лікування. Лікар, оцінюючи всі наявні дані обстеження і прояви хвороби, підбере вам антиглаукомні гіпотензивні препарати, що діляться на дві групи: речовини, що зменшують продукцію внутрішньоочної рідини та речовини стимулюючі відтік цієї рідини з ока.


Лікарі наголошують: 


- Причинами нападу можуть бути емоційне збудження, тривале перебування в темному приміщенні, надмірне вживання рідини, алкоголю та їжі. Напад може призвести до незворотної втрати зору.


- Більшість глаукоми може бути генетично обумовлена, таким чином, якщо ваші близькі родичі хворіють на глаукому, вам необхідно обов’язково проконсультуватися в офтальмолога.


- Пацієнт з глаукомою повинен уникати зорового перенавантаження. Якщо це робота за комп’ютером, то це 40 хвилин роботи, потім перерва. Протипоказані: надмірне пиття рідини, вживання кави, солоної їжі, паління. Обмеження у виборі спеціальності залежить від зниження гостроти зору та звуження полів зору. Глаукомні хворі не можуть бути водіями громадського транспорту, працювати в умовах високих температур та в нічний час.



1885Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: