Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 13 лютого 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/02/13/zabezpechennja-naselennja-jakisnoju-i-bezpechnoju-pitnoju-vodoju-turbota-organiv-mistsevogo-samovrjaduvannja.htm
суспільство, 13 лютого 2019

Забезпечення населення якісною і безпечною питною водою – турбота органів місцевого самоврядування

Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Устинівський районний відділ Держпродспоживслужби області провів семінар для сільських та селищного голів району на тему забезпечення населення якісною та безпечною питною водою. Перед присутніми виступив начальник відділу Олег Сиса. На заході був присутній перший заступник голови Устинівської райдержадміністрації Михайло Яворський.


Для переважної більшості мешканців району колодязі – основне джерело питного водозабезпечення. Виходячи з цього під час семінару розглядалися питання облаштування колодязів, вимоги до їх утримання, необхідності проведення лабораторного дослідження води.


Відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) питна вода повинна відповідати наступним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати добрі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Найбільшими ризиками для здоров’я людини є споживання питної води з мікробіологічним забрудненням, підвищеним вмістом нітратів, заліза, які можуть виникнути внаслідок невідповідності санітарно-технічного стану джерел водопостачання санітарним нормам і правилам.


Олег Сиса зазначив, що колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться на відстані не менше ніж 30 м від магістралей та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів не менше ніж 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.


У радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.


Доповідач наголосив, що у місцях, які затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях забороняється облаштовувати колодязі. Крім того, колодязі обов’язково мають бути паспортизовані.


Органи місцевого самоврядування повинні активніше долучатися до розв’язання проблеми забезпечення населення якісною та безпечною питною водою, оскільки її характеристики безпосередньо впливають на здоров’я людей – резюмував Олег Сиса.


1362Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: