Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області
Дата: 12 лютого 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/02/12/bezpeka-spilkuvannja-v-interneti.htm
суспільство, 12 лютого 2019

Безпека спілкування в Інтернеті

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


Інтернет стрімко увійшов у наше повсякденне життя. Потрапляючи до цього віртуального світу, важливо пам’ятати про безпеку перебування в ньому. Особливо це стосується дітей та підлітків.


Які ж негативні явища можуть зустріти як дитину, так і дорослого в Інтернеті?


1. Булінг – залякування, переслідування, знущання, глузування й інші дії, які здатні налякати, принизити й іншим чином негативно впливати на людину.


2. Фішинг – вид інтернет-шахрайства, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних користувачів — логінів і паролів. Фішинг зазвичай здійснюють через електронні листи, оголошення або сайти, схожі на ті, які ви відвідуєте. Наприклад, ви можете отримати електронний лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку.


3. Кардинг – вид шахрайства, при якому відбувається операція з використанням банківської картки або її реквізитів, не ініційована або не підтверджена її власником.


4. Грумінг – входження в довіру до дитини з метою її схилення до якого-небудь брутального поводження, у тому числі і в сексуальному плані.


Щоб уберегти дітей від негативних явищ, батькам варто вдатися до таких дій:


1. Разом з дітьми розробіть правила користування Інтернетом. Особливо домовтеся з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких вони збираються заходити.


2. Контролюйте діяльність дітей в Інтернеті за допомогою сучасних програм. Вони допоможуть відфільтрувати шкідливий вміст, з'ясувати, які сайти відвідує дитина і що вона на них робить.


3. Знайдіть час для відвідування сайтів разом з дітьми та заохочуйте їх ділитися з вами знаннями, отриманими в Інтернеті. Цікавтесь, які веб-сайти вони відвідують та з ким розмовляють.


4. Поговоріть зі своїми дітьми про друзів, з якими вони спілкуються в онлайні, довідайтесь, як вони проводять дозвілля і чим захоплюються.


5. Навчіть дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонують власники сайтів. Наполягайте на тому, щоб діти нікому не надавали своєї адреси, номера телефона.


6. Навчіть дітей не розміщувати свої чи сімейні фотографії.


7. Цікавтесь, чи не відвідує дитина сайти з агресивним змістом. Перевіряйте регулярно історію браузера. Очищена історія повинна послужити сигналом для батьків, уважно придивіться до поведінки дитини.


8. Наполягайте на тому, щоб ваші діти ніколи не погоджувались зустрічатись зі своїми інтернет-друзями без вашого відома. Поясніть, що ці люди можуть виявитися не тими, за кого себе видають.


9. Навчіть своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в онлайні.


10. Наголошуйте дитині, що вона не повинна повідомляти своїм віртуальним друзям пароль до своєї інтернет-сторінки та відповідати на питання, які стосуються особистого життя її та близьких.


11. Скажіть дітям, що не все, що вони читають або бачать в Інтернеті, – правда. Привчіть їх запитувати вас, якщо вони не впевнені.


12. Попередьте дитину про те, що спілкування в Інтернеті не є її обов’язком. Тому якщо їй це більше не подобається або її лякають інтернет-друзі, то треба просто вимкнути Інтернет і розповісти про все вам.


фото - Профспілка працівників освіти і науки України

2570Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: