Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Кропивницький центр правової допомоги
Дата: 7 лютого 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/02/07/jak-vnutrishno-peremischenim-osobam-progolosuvati-na-prezidentskih-viborah.htm
суспільство, 7 лютого 2019

Як внутрішньо переміщеним особам проголосувати на президентських виборах

Кропивницький центр правової допомоги


Внутрішньо переміщені особи, які офіційно зареєстровані як переселенці й проживають на підконтрольній Україні території, зможуть проголосувати на майбутніх чергових виборах Президента так, як і на минулих виборах 2014 року.


Як відомо, громадяни України можуть тимчасово змінити місце голосування, звернувшись після оголошення виборчого процесу, але не пізніше як за п'ять днів до дня голосування, із заявою до місцевого відділення Державного реєстру виборців. До заяви мають бути додані документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.


5 вересня 2018 року були внесені зміни до цього порядку, згідно з якими виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, можуть не докладати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.


Водночас право участі на місцевих виборах є лише у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають реєстрацію постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста. Люди з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, не мають права участі в місцевих виборах. Відповідне рішення ухвалив Верховний суд України. Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Водночас зареєстроване місце проживання не повинно бути тимчасовим.


Наразі у парламенті знаходиться законопроект № 6240 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)", який регулює участь у виборах переселенців і, за умови його ухвалення, можуть бути суттєво змінений з урахуванням права внутрішньо переміщених осіб на участь у виборчому процесі.


У разі необхідності отримання консультацій з питань виборчого законодавства чи інших питань звертайтеся до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.: 095 876 62 33, (0522) 32-08-24.


2743Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: