Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: За матеріалами «Кіровоградського обласного центру здоров’я»
Дата: 4 лютого 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/02/04/4-ljutogo-vsesvitnii-den-borotbi-z-rakom.htm
суспільство, 4 лютого 2019

4 лютого - Всесвітній день боротьби з раком

За матеріалами «Кіровоградського обласного центру здоров’я»

    

На жаль, сьогодні ми змушені констатувати факт -  протягом останніх років Кіровоградщина посідає перше місце серед інших областей України за рівнем онкологічних захворювань. Наразі цей показник  перевищує середньоукраїнський майже на 30%, а за прогнозами до 2020 року онкохвороби стануть найголовнішою проблемою жителів області – повідомляє «Кіровоградський обласний центр здоров’я».


Щороку 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раком, який проголошений Міжнародним Союзом боротьби з онкологічними захворюваннями. Мета цього дня в усьому світі - підвищення обізнаності людей про рак, як один із найстрашніших і згубних захворювань сучасної цивілізації.


У нашій країні впродовж останнього десятиліття реєструють значне зростання захворюваності на  онкопатологію та смертність від неї. Нині в державі понад 1 млн. людей хворих на онкопатологію, в Кіровоградській області - 27992 хворих. Щорічно реєструють понад 140 тисяч нових хворих на рак (по області - 4500 хворих), щорічно помирають 80 тисяч українців, із них 1/3  - особи працездатного віку. Рак є причиною 15% смертей українців. Загалом 5-річне одужання онкохворих в нашій країні близько 56%, в країнах Європи  - 80%, а у США -  90%.


  Комунальне некомерційне підприємство  «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради»  - найбільший  профільний лікувальний заклад області, оснащений сучасною діагностично-терапевтичною апаратурою, що дає можливість виконати діагностичне обстеження та надати спеціальне лікування на високому рівні онкологічним хворим усіх профілей. На базі онкологічного центру розгорнуті наступні відділення для лікування хворих: гінекологічне, мамологічне, торакоабдомінальне, проктологічне, урологічне, радіологічне, хіміотерапевтичне, відділення радіоізотопної діагностики та лікування в якому їх отримують не тільки хворі з Кіровоградської області, а і інших областей України.


«Кіровоградська область відноситься до областей з високим рівнем захворюваності на злоякісні пухлини і щорічно посідає перше місце серед областей України. Так, показник захворюваності із розрахунку на 100 тисяч населення у звітному 2018 році склав 474,9 при середньоукраїнському показнику за 2017 рік - 354,8 та зберігається тенденція до його зростання. Щорічно виявляється понад 4500 хворих (у 2018 р. - 4511), які потребують спеціального лікування в онкологічних закладах», – такі дані озвучив заступник головного лікаря КНП «Обласний клінічний онкологічний центр Кіровоградської обласної ради» Ігор Макарук.   

 .

  Відомо, що виникненню 43% ракових захворювань можна було б запобігти. Для профілактики раку потрібно вести здоровий спосіб життя: відмова від тютюнопаління та надмірного вживання алкоголю, збалансоване харчування, своєчасна вакцинація проти вірусів папіломи людини, гепатиту В, раку шийки матки, утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії, своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.

 

«Головне в онкології - це онконасторога, своєчасне проходження профоглядів та виявлення раку на ранніх стадіях»,  -  констатує Ігор Макарук


За даними ВООЗ: існує більше 100 видів раку і хвороба може розвиватися в будь-якій частині тіла Найбільша кількість чоловіків вмирає від наступних п’яти видів раку (в порядку зменшення): раку легенів, шлунку, печінки, ободової і прямої кишки та стравоходу.  Серед жінок найбільш розповсюдженими є (в порядку зменшення): рак грудей, легенів, шлунку, прямої та ободової кишки і шийки матки.




1752Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: