Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби, AgroPolit.com
Дата: 24 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/01/24/algoritm-dii-dlja-biznesu-pislja-skasuvannja-moratoriju-na-perevirki-pojasnennja-derzhprodspozhivsluzhbi.htm
суспільство, 24 січня 2019

Алгоритм дій для бізнесу після скасування мораторію на перевірки – пояснення Держпродспоживслужби

Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби, AgroPolit.com


4 квітня 2018 року почав діяти Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Він запустив у дію новий вид держконтролю –  за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.


Контролювати його виконання, відповідно до наказу Держпродспоживслужби №265 від 04.04.2018 р., будуть головні державні інспектори та державні інспектори компетентного органу (35 осіб) і територіальних органів (35 осіб). Керівниками територіальних органів надано повноваження державних ветеринарних інспекторів усім посадовим особам Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях, місті Києві, які опікуються сферами безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.


Перевірки бізнесу у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини продовжуються та здійснюються як планово, так і позапланово.


У 2018 році до щорічного плану (наказ Держпродспоживслужби від 28 листопада 2017 року №1131 «Про затвердження річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужби на 2018 рік») у сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини внесено 15,086 тис. операторів ринку.


На 2019 рік за планом перевірки ветеринарної медицини – 22,522 тис. операторів ринку (наказ від 27.11.2018 р. №965«Про затвердження щорічного плану державного контролю Держпродспоживслужби у сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини на 2019 рік»).


31 жовтня 2018 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю у сферах безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини. Таким чином порядок визначення періодичності запланованих перевірок визначає Держпродспоживслужба на базі постанови КМУ від 31.10.2018р. №896 «Деякі питання здійснення планових заходів державного контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів».


Згідно з цим документом, перевірки бізнсеу проводяться на засадах ризик-орієнтованого підходу. Наприклад, громадське харчування «без історії» (приписів, штрафів, діяльність без загрози життю і здоров’ю людини) – незначний ступінь ризику, тому інспектування відбувається не більш як один раз на два роки, аудит не проводиться. Якщо оператор ринку вчинить правопорушення, яке спричинило харчове отруєння або стало підставою для прийняття судом постанови про зобов’язання оператора ринку тимчасово припинити виробництво та/або обіг харчових продуктів, чи серйозні правопорушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», тоді оператор ринку переходить у дуже високий ступінь ризику: інспектування – чотири рази на рік, аудит – раз на рік. Зазвичай це дуже поодинокі випадки, але це суть ризик-орієнтованого підходу.


Заходи державного контролю здійснюються без попередження (повідомлення) оператора ринку, крім аудиту та інших випадків, коли таке попередження є необхідною умовою забезпечення ефективності державного контролю. Аудит постійних процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення оператора ринку не пізніше ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу.


ВАЖЛИВО: У разі звернення громадянина щодо порушення у сфері безпечності харчових продуктів, Держпродспоживслужба має право здійснювати позапланові перевірки без отримання погодження інших центральних органів виконавчої влади органу державної влади. Оператор ринку має право оскаржувати в установленому законом порядку (ст. 21 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. №877) неправомірні рішення посадових осіб компетентного органу.


Заходи державного контролю здійснюються у формі: аудиту, інспектування, передзабійного та післязабійного огляду, відбору зразків, лабораторного дослідження (випробування), документальної перевірки, перевірки відповідності, фізичної перевірки. У межах заходів державного контролю проводиться державний моніторинг.


Варто зауважити, що право відеофіксації під час перевірки має як посадова особа органу контролю, так і  оператор ринку.


Базові документи для проведення перевірок:

Державний контроль у сфері безпечності харчових продуктів здійснюється із застосуванням актів державного контролю, затвердженого наказом Мінагрополітики від 06.02.2017 р. №42 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно дотримання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15 березня 2017 р. за №358/30226.


Із 20.09.2017 р. за перевірки всіх потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами, застосовується наказ Мінагрополітики від 06.02.2017 р. №41 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами державного аудиту щодо дотримання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, які засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 15березня 2017 р. за №357/30225.


Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства від 07.03.2018 р. №130, затверджено уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері ветеринарної медицини, який зареєстровано в Мін'юсті України від 27.03.2018 р. №366/31818.


Оператор ринку під час здійснення заходів державного контролю має право:

  • вимагати від державних інспекторів, державних ветеринарних інспекторів, інших осіб, які здійснюють заходи державного контролю, дотримання цього Закону, законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин;
  • перевіряти наявність у державних інспекторів, державних ветеринарних інспекторів, інших осіб, які здійснюють заходи державного контролю, службового посвідчення (документа, що посвідчує особу);
  • одержувати копії направлення на проведення інспектування або аудиту; бути присутнім під час здійснення заходів державного контролю, залучати до здійснення таких заходів юридичних і фізичних осіб, за умови, що такі особи не перешкоджають здійсненню відповідних заходів;
  • вимагати нерозголошення інформації з обмеженим доступом, яка належить оператору ринку; одержувати та ознайомлюватися з актами державного контролю, актами відбору зразків, розпорядженнями, приписами, рішеннями;
  • надавати у письмовій формі свої пояснення, зауваження або заперечення до актів державного контролю, актів відбору зразків протягом п’яти робочих днів із дня отримання таких актів оператором ринку;
  • під час відбору зразків одержувати додаткові зразки для проведення альтернативного лабораторного дослідження (випробування);
  • вести журнал реєстрації заходів державного нагляду (контролю) та вимагати від державних інспекторів та державних ветеринарних інспекторів внесення до нього записів про здійснення інспектування та аудиту до початку їхнього проведення.


Оскарження постанови у справі в адміністративному (досудовому) порядку здійснюється шляхом подання через орган, який її виніс, скарги до територіального органу компетентного органу вищого рівня або компетентного органу. Скарга, яка надійшла, протягом трьох робочих днів передається (надсилається) разом із справою до територіального органу компетентного органу вищого рівня або компетентного органу та розглядається відповідним головним державним інспектором (головним державним ветеринарним інспектором) протягом десяти робочих днів із дня її отримання останнім.


AgroPolit.com 

1718Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: