Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор:
Дата: 10 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2019/01/10/kerivnik-justitsii-kirovogradschini-vadim-gutsul-rozgljadati-vipadki-agresii-sered-shkoljariv-budemo-na-spetsialnomu-shtabi-.htm
суспільство, 10 січня 2019

Керівник юстиції Кіровоградщини Вадим Гуцул: «Розглядати випадки агресії серед школярів будемо на спеціальному штабі»


На Кіровоградщині створять штаб по протидії булінгу й боротьбі з тими наслідками, до яких призводить цькування в шкільному середовищі.


Це рішення прийняли представники юстиції, поліції, громадського сектору та педагогічної спільноти під час дискусії за круглим столом.


«Особисто став ініціатором цієї зустрічі, тому що мені, як батьку і свідомому громадянинові, небайдуже, що відбувається в закладах освіти. Приводом для розмови став один ганебний випадок: у кропивницькому навчально-виховному об’єднанні №6 між підлітками сталась бійка. У результаті один із хлопців потрапив у лікарню зі струсом мозку. Наразі справою займаються слідчі, але впевнений, що осторонь цієї ситуації залишатися не можна, оскільки наразі потрібно працювати над наслідками інциденту й думати, що зробити, щоб він не повторився знову», – пояснив керівник обласної юстиції Вадим Гуцул.


За його словами, в українському суспільстві існує проблема зі сприйняттям насильства. Люди викривлено реагують на прояви агресії і притримуються думки, що це приватна справа, яку потрібно вирішувати за зачиненими дверима вдома.


З цим погодилась і очільниця громадської організації «Територія успіху» Інга Дуднік, яка відзначила, що ні діти, ні батьки, як показує практика, не хочуть розголосу, а тому притримуються думки, що про цькування краще змовчати, ніж піти до адміністрації школи, щоб спільно розібратися у ситуації.


«Ми не зможемо подолати булінг, поки не змінимо свідомість і не відійдемо від стереотипу, що в усьому винною є жертва. Навпаки, обов’язково потрібно з’ясовувати причини агресії серед підлітків і проводити з ними психологічну роботу постфактум, а не перекладати всю відповідальність на поліцію», – додав Вадим Гуцул.


Зі свого боку керівник управління превентивної діяльності Олександр Сагаль відзначив важливість оперативної реакції вчителів: «Так, не завжди батьки звертаються до адміністрації навчальних закладів з письмовими заявами про випадки булінгу. Однак, поза увагою вчителів все одно не залишаються ситуації, коли підлітки фізично чи морально кривдять один одного. Більшість проявів цькування можна було б завчасно попередити, якщо б педагоги самостійно зверталися до нас за допомогою. У такому разі представники ювенальної поліції спілкувалися б з дітьми-агресорами та їх батьками, пояснюючи, яке покарання може загрожувати за ті чи інші види насильства».


Наприкінці зустрічі учасники круглого столу вирішили розробити конкретні плани правоосвітніх заходів як для школярів, так і вчителів.


«У партнерстві з громадським сектором, поліцією та психологами почнемо формувати концепції тренінгів, які дозволять донести до дітей ключовий меседж: потрібно вміти просити про допомогу в дорослих, а не мовчати й закриватися в собі. Також побачив необхідність у створенні штабу по боротьбі з булінгом і тими наслідками, до яких він призводить. І впевнений, що в нас все вдасться, якщо навчимося брати на себе відповідальність і не залишатися осторонь суспільно важливих проблем», – резюмував Вадим Гуцул.


1577Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: