Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: ГУ Держспоживслужби в Кіровоградській області
Дата: 17 грудня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/12/17/gigienichne-navchannja-ta-profilaktichni-medichni-ogljadi-pratsivnikiv-osvitnih-zakladiv-zapobigannja-spalahiv-infektsiinih-zahvorjuvan.htm
суспільство, 17 грудня 2018

Гігієнічне навчання та профілактичні медичні огляди працівників освітніх закладів –запобігання спалахів інфекційних захворювань

ГУ Держспоживслужби в Кіровоградській області


На цьому наголосила начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області Олена Черненко під час проведення навчання працівників закладів освіти.


Робота в навчальному закладі пов’язана з організованими дитячими колективами, в яких порушення санітарно-гігієнічних норм можуть призвести до ускладнень з великою кількістю постраждалих. Насамперед це стосується працівників харчоблоків, адже невиконання санітарних правил може призвести до спалахів харчових отруєнь, інфекційних захворювань. Питання також торкається викладачів таких предметів, як хімія та біологія, які використовують в роботі різні хімічні речовини та біологічні матеріали. Недотримання вимог безпеки життєдіяльності може призвести до токсичних отруєнь.


Начальник управління підкреслила, що проведення обов’язкового гігієнічного навчання у закладах освіти передбачене статтею 21 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», статтею 48 Закону україни «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Тематика навчання має охоплювати питання дотримання правил гігієни, профілактики захворювань, організації харчування дітей, запобігання епідемічних ускладнень тощо. Відсутність гігієнічного навчання є порушенням чинного законодавства, за що керівник закладу може бути притягнутий до відповідальності.


Олена Черненко детально зупинилася на питанні проходження профілактичних медичних оглядів, які є обов’язковими для всіх працівників навчальних закладів (працівників харчоблоків і пралень, викладачів, вихователів, медичного, технічного та іншого персоналу, який має доступ до групових осередків, ремонту обладнання тощо). Завдання керівників закладів – забезпечити проходження працівниками всіх обов’язкових лабораторних досліджень, дотримання періодичності медичних оглядів, наявність особистої медичної книжки працівників на робочому місці. Особи, які відмовляються або ухиляються від проходження обов’язкових профілактичних медичних оглядів, мають бути відсторонені від роботи.


На жаль, практика свідчить про порушення в цьому питанні. В ході перевірок, проведених у навчальних закладах за випадками гострих кишкових інфекцій були виявлені факти недотримання термінів проходження медичних оглядів, відсутності флюорографічних обстежень, кінцевих відміток лікаря-терапевта, а в деяких працівників взагалі відсутні медичні книжки.


Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області регулярно проводить навчання та консультації з питань санітарної гігієни та дотримання вимог санітарних норм і правил. Для отримання детальнішої інформації ви можете звернутися за тел.:(0522) 32 26 23.


3338Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: