Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: суспільство
Автор: Валентина Остапчук
Дата: 30 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/society/2018/11/30/detsentralizatsija-scho-maemo-i-kudi-ruhaemos-.htm
суспільство, 30 листопада 2018

Децентралізація: що маємо і куди рухаємось?

Валентина Остапчук


П’ятий Національний прес-клуб реформ «Децентралізація: результати, виклики і перспективи» зібрав більше 100 представників ЗМІ із різних областей України,зокрема, там побували і журналісти з Кіровоградщини.


Захід відкрив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, тоді ж він, зважаючи на введення воєнного стану в деяких областях в України, презентував особливості правових засад діяльності органів державної влади, військового командування, військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану та пояснив, що саме ситуація в країні змусила організаторів внести зміни у заявлений порядок денний.


«Держбюджет-2019» чи не найголовніша тема для всіх. Про участь Асоціації міст України у його розробці та врахованих  змінах, які захищатимуть інтереси органів місцевого самоврядування тай даватимуть можливість розвиватись територіям розвиватись територіям Олесандр Слобожан розповів докладно, зокрема, наголосив головних принципах розподілу коштів.


«Ми запропонували розподіл, за яким 20% фінансування направити на обласні бюджети, 15% — на райони, 30% — на міста, 35% — на ОТГ, де значна частина сільського населення, — зауважив Олександр Слобожан, — Медична та освітня інфраструктури у цих громадах не так розвинені, тому вони мають отримати найбільше ресурсів на їх формування».


З огляду на вже затверджений Бюджетний та Податковий кодекси наступного року  має відбутись  істотне збільшення обсягів освітньої та медичної субвенцій. Додаткові кошти надійдуть, зокрема, і на закупівлю препаратів для хворих на цукровий діабет та для проведення гемодіалізу тощо. Покращиться і матеріально-технічна база закладів охорони здоров’я для повсюдного запровадження електронного обліку пацієнтів. Також йшлося про податки та збори, котрі залишатимуться за місцевими бюджетами, зокрема в ОТГ. Про пільгове оподаткування земель, через яке громади втрачають кошти. Наголошувалося на необхідності запровадження муніципального фіскального реєстру в боротьбі з тіньовиками.


Експерт АМУ з розробки законодавства та управління ресурсами органів місцевого самоврядування Людмила Даменцова  акцентувала  увагу на декількох суттєвих змінах 2018, які матимуть свої економічні наслідки  надалі. Так, з появою нових ОТГ обсяги інфраструктурної субвенції на душу населення з кожним роком зменшуються.


«За останні три роки середній дохід на одного мешканця зменшився фактично в два рази, але про цю тенденцію знали і ті, хто створив ОТГ першими , дійсно,мали можливість і використали її на розвиток території. Про це свідчать численні успіхи ОТГ  із дворічним і трирічним «стажем» - констатувала Людмила Даменцова.


Серед проблемних питань, які сьогодні є і на території Кіровоградщини, -  небажання окремих громад створювати ОТГ. Внаслідок чого, страждають  ті, хто готовий до об’єднання, не маючи спільних меж з потенційним адмінцентром ОТГ, мусить втрачати можливості та кошти. Відтак несправедливо обділені громади просять врегулювати питання на законодавчому рівні для створення відповідного механізму об’єднання чи приєднання територіальних громад. Адже в процесі  децентралізаційної реформи вперті противники об’єднання все одно муситимуть увійти до ОТГ, щоправда, втративши час та фінансові можливості. То чому б на етапі добровільності не дати шансу на розвиток прибічникам децентралізації, хоч ті й не мають спільних меж з потенційним центром.  


Про основні напрямки розвитку «Нової української школи» та тенденції реформування медицини читайте у наших наступних матеріалах.


1390Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: